Kobry a užovky s bratry Hádkovými se povedly. Škoda jen, že nemají názor

martinsvoboda

Vzhledem k tomu, že statisticky se u nás povede půl až jeden film ročně, bude sezóna 2015 nejspíš poměrně depresivní. Nejlepší z ní jsme si totiž dost možná odbyli už v prvních dnech. Vyhlížené Kobry a užovky nezklamaly a skutečně přinesly povedené sociální drama v nejlepší formě, v jaké jsme mohli doufat.

Není to forma ideální, na to je u nás kinematografie v až příliš žalostném stavu. Přesto jde s Kobrami a užovkami o krok správným směrem. Režisér Jan Prušinovský, proslavený především komediálními seriály Okresní přebor a Čtvrtá hvězda, se chopil scénáře začínajícího autora Jaroslava Žváčka, coby zkušenější autor ho posunul k obrazu svému a vypráví příběh, který sice nebude příjemné sledovat a možná vás i vysílí, nemůže být ale pochyb o tom, že nadhodí pár námětů k přemýšlení.

Film vypráví příběh o bratrech přezdívaných Kobra a Užovka (ztvárnili je opravdoví bratři Kryštof a Matěj Hádkovi). Ten první už život vzdal, přijal roli příživníka, zloděje, alkoholika a feťáka, zatímco druhý se stůj co stůj snaží zvýšit svůj společenský status. Oba tvrdí, že „mají plán“, jak  život v zapadlém maloměstě vylepšit, už si ale neuvědomují, že onen plán jim nakonec všechno leda tak zničí, protože si vybrali špatný cíl.

Kobry a užovky nejsou vyloženě balvan přivázaný na nohu po vzoru francouzských sociálních dramat, blíž mají k britským, jež si zachovávají jistou úroveň humoru. Ten je ostatně podle Prušinovského nedílnou součástí české kultury a bez trochy legrace bychom to ani nebyli my. Film má ale naštěstí daleko k pitvoření, budování jednorozměrných karikatur a nikdy nedělá dojem „panoptika pro pobavení Pražáků“, jako tomu bylo loni u dějově blízké Krobotovy Díry u Hanušovic nebo v menší míře u Krásna Ondřeje Sokola

Mix dramatu s humorem je vyvážený, herci skvěle hrají. Scénář sice občas zašustí chtěným konstruktem, ne ale přes míru. Režie potěší důrazem na slídivou kameru i kontextovou hudbu. Problém nastává až s všudypřítomnou neutralitou a jakousi beznázorovostí. Prušinovský říká, že své hrdiny nechce soudit, což ale nevysvětluje, proč snímek nemá názor pro jistotu na nic. Na rozdíl od evropských sociálních dramat tu dokonce není patrný ani postoj vůči společenskému řádu nebo systému. Jde zkrátka „jen“ o povedené představení postav a jejich konfliktů.

Kobry a užovky pořád představují víc, než nabízí většina tuzemské produkce, absence vlastního pohledu na svět nad rámec „hledej si lepší cíle“ ale zamrzí. Ač není omylem, ale záměrem.

Kobry a užovky
ČR, drama, 111 minut
Režie: Jan Pušinovská
Hrají: Matěj a Kryštof Hádkové, Jana Šulcová, Lucie Polišenská, Lucie Žáčková a další
Premiéra: 19. úora

 

 

Témata: