Koncertuju víc než v minulosti

Lubos-Prochazka

V poslední době je o ní více slyšet. Zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová (54) se od června, kdy se stala předskokankou na pražském koncertu Céline Dion (40), nezastavila. Každou chvíli dostává nabídky na různá vystoupení po celém Česku. Doma má manžela, o němž odmítá mluvit, i 15letou dceru Lenku, která chodí do deváté třídy. Ale stále odjíždí od rodiny – za svými posluchači a fanoušky. Momentálně má za sebou The Best of Tour 2008, v rámci kterého navštívila města v Česku a na Slovensku.

Potkáváme se po koncertě v Bratislavě, který zároveň vyjde na DVD. Proč jste si pro natáčení vybrala právě Slovensko?
Mám to tady strašně ráda! Proto jsme DVD natáčeli v Bratislavě. Mám z toho koncertu velmi příjemný pocit a jsem ráda, že moje poslední CD mělo na Slovensku úspěch. Je vidět, že ty písničky nestárnou…

Dorazilo sem velmi různorodé publikum. Překvapilo vás to?
Přiznám se, že v posledních dvou třech letech, co hodně koncertuju, jsem si toho začala všímat, že mám hodně pestré publikum. Různé věkové kategorie…

Říkáte v posledních třech letech… To znamená, že teď koncertujete víc než dříve?
Určitě! Bylo období, kdy jsem dokonce měla pauzu, nechtěnou… Takže jsem vůbec nekoncertovala. A zhruba od roku 2004 vystupuju velmi pravidelně.

Na každém vystoupení máte s sebou kolegy muzikanty, jako tady na Rabí, nebo vystupujete i sama?
Vždy jsem hrála s více muziky. A pak dělám samostatný recitál, nebo klasiku s orchestry. Mám ráda takové pestřejší vyjádření, protože jsem dvojkolejná. Ten nástroj mám jako hlavní, a k tomu zpěv…

A momentálně vystupujete s kterými kolegy, kdo to je?
Tak tuhle sestavu mám právě ty tři roky – jezdím s kytaristou a zpěvákem Mirkem Linhartem, se kterým dokonce hraju už asi pět let. Jsme velký kamarádi, Mirek je všestranný kytarista. A přibrali jsme do tria anglického harfenistu Seana Barryho, který je opravdu skvělým hráčem na irskou harfu. Když jsme s ním začínali, tak jsem si říkala, že jsou to takové studené nástroje… Ale opak je pravdou. Velmi se nám to teď líbí a myslím, že i publiku.

Mě zaujalo, že během koncertu hrajete i keltskou hudbu – tu jste ale dříve v repertoáru neměla…
Právě, tu hrajeme až v posledních letech! Dostala jsem se k ní přes Seana. Abych to uvedla na pravou míru – potkali jsme se spolu při natáčení jedné desky s keltskou hudbou. No a když už hrál Sean se mnou, získala jsem od něj řadu písniček. Takže teď se vyloženě na keltskou muziku specializuju – nejlépe se vyjadřuju v těch krásných pomalých baladách. Zpívám je buď v angličtině, nebo v keltštině. Je to prostě nová dimenze v mém repertoáru, velmi mě to obohatilo.

Lenko, upřímně, je koncertování pořád to, co vás živí?
Ano je, je to stále to, co mě živí! (směje se) A myslím, že i kolegové, kteří se mnou hrají, mají stejnou životní náplň.

Letos máte za sebou jeden velký úspěch, dá se říci, že pro vás i životní: 26. června jste se stala předskokankou Céline Dion na jejím pražském koncertu. Předpokládám, že tím dodnes žijete?
Já nevím, jak to okomentovat, než že jsem byla opravdu šťastná! Už když jsem se dozvěděla, že si mě Céline vybrala jako předskokanku… Nedoufala jsem v to, dodala jsem svoji vizitku a nic se nedělo. A pak mi najedou na poslední chvíli poslal dramaturg pražské O2 Areny sms: CELINE TE CHCE! Když jsem si to přečetla, tak jsem málem omdlela. Na přípravu jsme s kluky měli velmi málo času. Věděli jsme, že máme hrát čtyřicet minut, nic víc…

Přijde mi, jakoby to někdo tam nahoře řídil – v roce 1988 vás nepustili na soutěž Eurovize, kde jste měla reprezentovat Švýcarsko a nakonec vás nahradila tehdy začínající Céline a vyhrála. A teď jste se konečně potkaly…
Asi ano, někdo to musel řídit! Já jsem se na setkání s ní těšila, protože je to jedna z kumštýřek, kterou velmi obdivuju – zpívá fenomenálně. I její životní postoj se mi líbí. A jenom se při osobním setkání potvrdilo, že jsem se nemýlila. Jde opravdu o velmi křehkou ženskou, která je ale velmi sympatická, kontaktní… Překvapilo mě, jak spontánně se ke mně chovala. Asi jsme si padly do oka, určitě není ke všem tak oteřená a vstřícná.

A prozradíte, co všechno jste stihly probrat?
Pozvala mě do své šatny po mém vystoupení, kdy se připravovala na svůj výkon. Měla na mě patnáct minut, což je neuvěřitelné. Francouzsky i anglicky jsme probraly všechno možné – muziku, rodinu, dostalo se i na ten zážitek s Eurovizí. Byla z toho velmi v šoku, chytila mě za ruce a říkala: To snad není ani možné!

Potkáte se ještě někdy? Dokázal bych si představit, že byste měly společný duet…
(má slzy v očích) Mám své sny a třeba se mi někdy splní… Vyměnily jsme si kontakty, tak uvidíme.

Kauza Eurovize
Lenka Filipová dostala v roce 1988 nabídku od Švýcarska, aby ho reprezentovala v soutěži Eurovize se speciálně složenou písní. Bývalý ředitel Pragokoncertu ale Lence nedovolil odcestovat, a tak Švýcarsko jako náhradnici vybralo tehdy začínající kanadsko-francouzskou zpěvačku Céline Dion, která nakonec soutěž vyhrála, a tím odstartovala svou kariéru.

Vzpomínky na Karla Zicha
Lenka během koncertů zpívá i slavný hit, který natočila s Karlem Zichem, Mosty. Do ruky si přitom bere jeho kytaru. Český Elvis Presley před čtyřmi roky zemřel při potápění na Korsice.

Za všechno může čas ve francouzštině
Návštěvníci Lenčiných koncertů si můžou vychutnávat její hit Za všechno může čas v češtině i ve francouzštině. Během zpěvu střídá Lenka oba jazyky.

Lenka Filipová

Datum narození: 14. února 1954, Praha

Stav: Vdaná, dcera Lenka (15)

Vzdělání: Vystudovala kytaru na pražské konzervatoři a poté na Mezinárodní hudební akademii v Paříži.

Kariéra: Během pobytu ve francouzské metropoli vystupovala ve studentských klubech. Stala se také hostem francouzské noční rozhlasové show France-Inter. Přátelila se s lidmi z pařížské Olympie, ve Francii natočila i dvě desky. Nejznámější písni z té doby je Zamilovaná, která pochází z pera francouzského zpěváka Francise Cabrela. Tento song se stal úspěšným i v Československu – a tak Lenka v roce 1981 pojmenovala své první domácí album úplně stejně. V té době vystupovala se skupinou Flop Karla Zicha.

V roce 1984 sestavila vlastní doprovodnou skupinu Domino. V Lenčiném repertoáru pak postupně začal převažovat střední proud. Doteď ale během koncertů zařazuje i písně ve francouzštině.

Současnost: V posledních čtyřech letech vystupuje v triu s kytaristou Mirkem Linhartem a anglickým harfenistou Seanem Barrym, díky kterému si oblíbila keltské písně, jež také na koncertech hrají. 26. června 2008 se stali předkapelou během červnového koncertu kanadsko-francouzské zpěvačky Céline Dion v Praze.

Turné: Lenka během své kariéry koncertovala ve všech zemích Evropy, v Japonsku, USA a Kanadě. Získala Grand Prix na kytarovém festivalu v Nizozemských Antilách, v roce 1997 českou Cenu Grammy a podnikla dvě koncertní turné s Francisem Cabrelem. V létě a na podzim roku 2008 podnikla The Best of Tour po Česku a Slovensku.

Alba: Dosud vydala 10 řadových alb a čtyři klasická kytarová. Většina z nich dostala zlatou nebo platinovou desku.

Gramofonové desky
LP Zamilovaná – Supraphon 1981
LP Quo vadis – Supraphon/Artia 1983
LP Lenka – Supraphon 1984
LP Řeka života – Supraphon 1986
LP Částečné zatmění srdce – Supraphon 1988
LP Lenka vypravuje pohádky z kytary – Supraphon 1989
LP Concertino 1 – Supraphon 1990
LP Pocit 258 – Supraphon 1990
LP 1982-1992 – Supraphon 1992

CD
Concertino II. – Philips 1995
Svět se zbláznil – PolyGram 1997
Lidové písničky – PolyGram 1998
Za všechno může čas – Univerzal 1999
Tisíc způsobů jak zabít lásku – Univerzal 2003
The best of Lenka Filipová – Univerzal 2005

Témata: