Kovboj Woody, Buzz Rakeťák a Barbie filozofka – Toy Story je zpátky!


Příběh hraček je tu potřetí. Tentokrát se kovboj Woody, Buzz Rakeťák a ostatní musí vyrovnat s tím, že jejich majitel Andy už ze svých „hracích let“ povyrostl. Aby ne, když za pár dní nastupuje na vysokou školu. Všichni se tak ptají: Co s námi bude?

Toy Story, společný projekt Pixaru a studia Disney, sází na poetiku oživlých věcí. Kdo z nás si v dětství nepředstavoval, že jeho hračky žijí vlastní život? Vděčný motiv „paralelního světa“ společně s promyšleným scénářem a výbornou animací figur pak tomuto motivu dávají hravý a životný háv.

http://www.youtube.com/watch?v=v_FfHA5whXc

Hlavní hrdinové se tu řízením osudu dostanou do Sluneční školky. Školka vypadá jako ráj na zemi – je tu spousta dětí, které by si s odloženými a už nepotřebnými hračkami rády pohrály. Z prvotního nadšení hlavních hrdinů se ale zanedlouho vyklube tvrdé prozření. Školku totiž ovládá zahořklý medvěd Mazel se svojí suitou. Tito „padouši“ diktují, co se ve školce smí a co ne, a nastolují doslova vězeňský teror. Nebyl by to však Woody, kdyby nevymyslel, jak ze šlamastyky ven.

Toy StoryFilm pro celou rodinu
Příběh hraček je rodinným filmem si vším všudy. Můžete se na něj dívat čistě jako na sled akcí a vtipných momentů, zároveň však, pokud se kouknete „pod povrch“, objevíte odkazy na dospělácké filmy.
Když jedna z postav, panenka-mimino, otočí hlavou o 180 stupňů a za ní září měsíc v úplňku, přenesete do klasického hororu. Také scény z úniku ze školky si v dramatičnosti nezadají s útěkovými filmy z vězení či zajateckého tábora. Za zmínku stojí i scenáristické „špeky“, třeba když panenka Barbie v jeden moment vypadne ze své role a zahlásí filosofickou poučku o podstatě moci.

Toy story 3 je jedním z příkladů dobře vystavěného filmu. Nepřináší do detailu vypiplanou poetiku Kukyho (na tento film si můžete při sledování mimoděk vzpomenout: hlavní záporák Mazel má stejnou tmavě růžovou barvou jako Svěrákův hrdina), vytváří ale dobře promyšlený a celistvý svět, z něhož nic zbytečně „nečouhá“. Navíc, aniž by sklouznul do prvoplánového kýče, přináší poselství o síle přátelství.

Toy Story 3: Příběh hraček
USA, 2010, animovaný/rodinný
Režie: Lee Unkrich
Dabing: Michal Dlouhý, Zbyšek Pantůček, Barbora Munzarová, Zdeněk Dušek a další
Premiéra v ČR: 17. června 2010