Králík v divadle?! Pro vás cokoliv…

Redakce

Pro tebe cokoliv je český název francouzské komedie Nelson, kterou napsal ředitel prestižního pařížského divadla Théâtre de la Porte Saint Martin Jean Robert-Charrier. Od 1. prosince 2016 ji v české premiéře uvádí pražské Divadlo Kalich.

Hru objevila v Paříži herečka Jana Paulová, která iniciovala její českou verzi a která si v ní zahraje hlavní roli zkorumpované právničky Jacqueline Du Vivier. „V soudních síních není zvyklá prohrávat – ať to stojí, co to stojí. Patří mezi lidi, kteří ve své profesi musí projevit značnou autoritu a pak jim doma delší dobu trvá, než se přepnou do lidské polohy. Lásku k manželovi a svým dětem tedy projevuje kolikrát hodně osobitě, ale uvnitř je stejná jako každá dobrá máma, pro své blízké by se rozkrájela,“ představuje herečka svou postavu.

„Když jí tedy sotva dospělá dcera oznámí, že hodlá odjet na humanitární misi do Afriky, Jacqueline spustí hromy, blesky, ovšem za tím vším je jen obyčejný strach, který známe všichni, kdo máme děti… Baví mě její humor, kolikrát velmi sarkastický. Je to úplně jiná figura, než jaké jsem dosud na divadle hrála. Myslím, že už jsem se definitivně přehrála z udivených naivek do dospělých žen.“

Na jevišti se Jana Paulová setkává s Pavlem Zedníčkem, Davidem Suchařípou, Ladislavem Hamplem, Pavlou Rychlou – Vojáčkovou a dvěma studenty Pražské konzervatoře Simonou Lewandowskou a Kristiánem Kašparem. Jejich osmým „kolegou“ je králík Nelson.

„Na generálce jsme na chvíli vyměnili živého králíčka za rekvizitu, s níž jsme do té doby zkoušeli a jež taky nakonec v představení zůstane. Byl to pouze pokus, který nám ovšem potvrdil, že živé zvíře a jeviště je něco nesourodého: skutečný život, příroda je věc jedna a divadlo zase druhá,“ vysvětluje Paulová. První repríza v Divadle Kalich je naplánována na 18. prosince 2016.

Která herečka na divadelních prknech ukazuje, co má pod sukní?

Rozhovor s Andreou Buršovou: Neexistuje dobré divadlo bez experimentu

Témata: