Královna je jenom jedna: Madonna

Jiri-Vanek

Čtyři roky se čekalo na Madonninu novou desku. MDNA vyšla před pár dny a zpěvačka na ní ochotně zvedá rukavice, které jí v pomyslném souboji o trůn královny popu házejí o desítky let mladší soupeřek. Ve dvanácti skladbách nabízí především pestrý průřez aktuálními trendy tanečního popu, navíc se (v mezích zákona) snaží i experimentovat.

Na poslední desce Hard Candy koketovala Madonna s tehdy módním hip-hopem, což se jí příliš nedařilo. Na novince MDNA se (možná i proto) vrací na taneční parket; není divu, od roku 2008, kdy Hard Candy vyšla, se mluví o řadě zpěvaček v čele s Lady Gaga jako o jejích následnicích.

Madonna si to s nimi rozdala na kolbišti tanečního ppopu s nelehkým vědomím perfekcionistky, že k obhájení titulu jí nestačí být stejně dobrá jako ony, ale musí být lepší.

Madonna: Desku MDNA si poslechněte v YouRadiu

V roce 2012 kraluje dubstep a eurodancová vlna. Madonna dříve trendy udávala, na MDNA by se mohlo zdát, že se s nimi pouze veze. Háčkem je ale slovo “pouze” – Madonna sice nasává aktuální eurodisko, zároveň však navazuje na počátky kariéry, kdy její ambicí nebylo nic jiného než dělat právě bezstarostný taneční mix do klubů. To samí nabízí na MDNA (ne nadarmo desku nazvala provokativně zkratkou z písmen svého jména evokující účinnou látku taneční drogy extáze).

Madonna vždycky věděla, s kým spolupracovat; k nahrávání si tentokrát jako producenty pozvala mimo jiné Martina Solveiga, Bennyho Benassiho nebo Willama Orbita, s nímž v roce 1996 natočila svůj opus magnum Ray Of Light. S tímhle týmem za zády pak bez problémů dokazuje, že královnou popu je v roce 2012 ona; při vší úctě ke všem Rihannám a Lady Gagám, žádná z nich nedokázala natočit takhle pestré a zábavné album.

Asi nejmíň to přitom Madonna dokazuje v dosud vydaných singlech; žebříčky totiž zrovna netrhají, byť se o obou z nich mluví dost a dost.
Rozjetá Give Me All Your Loving sice skvěle strhla pozornost k desce, ale do značné míry se na tom podepsaly hostující rapperky M.I.A. a Nicky Minaj a jejich spektakulární představení na americkém SuperBowlu. U aktuální Girl Gone Wild pak rozvířil prach spíš okázalý videoklip, protože sama skladba patří k těm slabším, nejméně trvanlivým věcem z desky.

Přitom možností pro druhý a lepší singl bylo na desce doce dost. Samozřejmě by to nebyla Gang Bang, asi nejexperimentálnější Madonnina skladba od dob Erotiky, v níž se se po svém vyrovnává s rozchodem s exmanželem Guyem Ritchiem.

Šanci by ale určitě měla třeba I’m a Sinner, která náladou připomíná album Ray Of Light, sladce přitroublá Superstar či Love Spent (neboť kdo jiný si může dovolit podruhé citovat ten samý sampl z Abby, tentokrát za doprovodu bendža). Za zmínku ale stojí i minimalistická I Don’t Give A nebo obě závěrečné balady Masterpiece a Falling Free.

http://www.youtube.com/watch?v=txj3eRoDT5o

“There’s only one queen, and that’s Madonna, bitch,” říká Nicky Minaj v I Don’t Give A, než skladba skončí monumentální orchestrální codou. Ano, letos Madonna post dancefloorové Madonna - MDNAkrálovny obhájí, ale neodpustím si poznámku: Přeju Madonně, aby ještě dlouho mohla natáčet takhle mladá alba. V Americe mají jistě skvělé plastické chirurgy, my v Česku ale díky Heleně Vondráčkové dobře víme, že juchání a hopkání v diskotékovém rytmu už v jistém věku prostě nemůže vypadat dobře.

Madonna – MDNA
Celkový čas: 50:45
Vydavatelství: Universal Music
Seznam skladeb: Girl Gone Wild, Gang Bang, I’m Addicted, Turn Up The Radio, Give Me All Your Luvin’, Some Girls, Superstar, I Don’t Give A, I’m a Sinner, Love Spent, Masterpiece, Falling Free

Témata: