„Nemohu nic říci. Půjde o čínský film (Dobrodruzi), který se bude točit i v Praze. Je to velká produkce s čínskými hvězdami,“ řekl Reno, který se do České republiky vrátil rád.

„Minulé léto při natáčení Návštěvníků 3 jsem byl v Praze dva měsíce velmi šťasten,“ uvedl herec se španělskými kořeny, který žije v New Yorku.

I když často hraje záporné role, směje se rád. „Svou práci ale beru vážně,“ dodal.

Setkání s Bessonem označil za osudové. Když v akčním příběhu Leon, kde ztvárnil nájemného vraha, spolupracoval s Natalií Portman, bylo jí jedenáct let.

„Velice rychle pochopila, že jde o práci, ne o hru. Natáčení jsme si užili, mám jen pozitivní vzpomínky,“ dodal.

Upozornil i na náročnost snímku Magická hlubina, první velké dobrodružství, které s Bessonem podnikl. „Celý rok nám trvalo, než jsme se bez dýchacího přístroje dostali do 33metrové hloubky. Dokázal jsem tehdy zadržet dech na celé tři minuty,“ prozradil.

„Pokaždé, když máte úspěch, je to díky lidem, s nimiž se potkáte. Náš první film změnil naše životy, hodně jsem s ním cestoval. Pokud se film líbí publiku, moje ego je šťastné,“ dodal.

Role si podle svých slov vybírá podle příběhu, ale i podle těch, s nimiž bude spolupracovat. Musí se s nimi cítit dobře.

Jean Reno nemá přání, co by chtěl hrát. Nemusel by to být vysloveně kladný hrdina, ale bral by filozofa či hudebního skladatele, zkrátka něco, co má něco společného s hudbou.

„Fascinují mě totiž ti, kteří slyší něco, co my obyčejní lidé ne,“ vysvětlil.

K rozhodnutí, že bude hercem, dospěl už jako kluk. Ve škole s učitelem nacvičovali divadelní hry, svět jeviště ho přitáhl a on potom v divadle začínal.

„Dobře si pamatuji pocity, které jsem měl. Bylo to fascinující,“ uvedl.

Být hercem a být slavným jsou podle něj dvě věci. „Touha proslavit se může člověka i zničit. Hlavně musíte hrát rádi – a to, zda jste slavný, je vedlejší,“ podotkl.

Na jevišti se v poslední době objevil v Paříži a připravuje projekt, o kterém nechce mluvit. „Měl bych se ale objevit na Broadwayi, což bych nechtěl zakřiknout,“ řekl.

Mezinárodní popularitu mu přinesla spolupráce s Bessonem na filmech Magická hlubina (1988), za niž byl Reno nominován na Césara, Brutální Nikita (1990) a Leon (1994), za kterého získal druhou nominaci na Césara. Díky tomu se prosadil ve velkorozpočtových hollywoodských filmech – Mission: Impossible (1996), Ronin (1998), Godzilla (1998), Šifra mistra Leonarda (2006).

Za roli v komedii Návštěvníci, kdy se jako rytíř Godefroy dostal ze středověku do současnosti, získal třetí nominaci na Césara. Je držitelem Evropské filmové ceny za mimořádný přínos světové kinematografii.

Jan Hřebejk začal natáčet nové Pelíšky!

VELKÁ GALERIE: Jak vypadali kdysi herci z Hry o trůny? VŠICHNI jsou teď hezčí…