La La Land vs. staré, dobré hollywoodské klasiky. Co je lepší?

Redakce

La La Land dostal čtrnáct nominací na Oscara, a tak jsem se rozhodla, že se na snímek podívám. Byla jsem zvědavá, proč mu filmová akademie tak fandí. A byla jsem nadšená! Konečně něco, co mě i přes mou cynickou povahu upřímně dojalo. Neubránila jsem se ale otázce – vážně je to tak dobrý film, aby se nominacemi vyrovnal Titaniku?

Odpověď se nabízí… Podle mě není. Titanic byl ve své době velkou peckou. Kostýmy, kamera, výkony hlavních herců… Všechno do sebe krásně zapadalo. Navíc zfilmování té obrovské lodní tragédie mělo asi jediný cíl – získat co nejvíce Oscarů.

Stejný cíl si asi kladli i tvůrci La La Landu. Jasně, hudba, kostýmy, kamera, to vše je pěkné. Ale herci? Upřímně, nic moc. Vážně jsem moc nechápala, proč dostali Emma Stone i Ryan Gosling nominace na Oscary. Mě tedy moc neoslnili.

Věděla jsem, že od herců chci něco víc… A pak se to stalo. Konečně jsem se podívala na snímky s Audrey Hepburn. Dlouho mě fascinuje její krása a byla jsem velká ostuda, že jsem ve svém věku ještě neviděla žádný film s ní. Jakmile jsem se podívala na Snídani u Tiffanyho, Prázdniny v Římě, Sabrinu a Usměvavou tvář, měla jsem jasno. To jsou ty filmy s velkým F.

Tady bych chtěla zmínit hlavně Usměvavou tvář. Snímek byl natočen v roce 1957. Audrey v té době bylo 28 let, tedy stejně jako teď Emmě Stone při natáčení La La Landu. Jenže Hepburn na rozdíl od Stone za svůj herecký um v tomto snímku nedostala žádnou cenu ani nominaci.

A přitom v Usměvavé tváři coby Jo předvedla neskutečný výkon! V dnešní době se bere jako něco spešl, když se herec naučí trochu stepovat a zazpívat tři písničky. To ale dřív bylo úplně normální. No a pak to tak dopadá – Audrey tenkrát nedostala nic a Emma teď získala svého prvního Oscara. Nic proti Emmě, ale pokud chcete vidět excelentní výkon herečky ve filmovém muzikálu, pusťte si spíš než La La Land Usměvavou tvář. Zvlášť taneční čísla Hepburn vám jistě vytřou zrak. Minimálně u mě tomu tak bylo.

Věční smolaři: 10 herců, kteří už dávno měli dostat Oscara

Jak dopadlo předávání Oscarů? La La Land se Titaniku nevyrovnal