Věční smolaři: 10 herců, kteří už dávno měli dostat Oscara

Redakce

Jsou talentovaní, jsou skvělí, už několikrát je nominovali na Oscara - ale nikdy nevyhráli. A to i když by si to maximálně zasloužili...

  1. Joaquin Phoenix
    Ať už jako šílený a krutý císař v Gladiátorovi, nebo jako perfektní zpodobnění Johnnyho Cashe, tento pán by měl mít zlatou sošku dávno doma na poličce. Skvělý byl i v dojáku Ona, drogové jízdě Skrytá vada nebo ve snímku o základech scientologické církve Mistr. Zatím ale získal jen tři nominace. Za Cashe má alespoň Zlatý glóbus.
  2. Amy Adams
    Amy Adams je takový Leonardo DiCaprio v sukních, alespoň pokud jde o Ceny filmové akademie. Nominovaná byla už celkem pětkrát, z toho jednou v kategorii herečka v hlavní roli, nikdy ale neproměnila. Letos zářila hned ve dvou filmech, sci-fi Příchozí, který je nominován na nejlepší film, a thrilleru Noční zvířata. I když oba víceméně stály na jejím umu, akademikům to tak zjevně nepřijde. Škoda.
  3. Ed Harris
    V Truman Show byl jako zosnovatel televizní reality show skvělý, opravdu životní výkon ale předvedl v životopisném snímku Pollock, kde si zahrál slavného abstraktního malíře. Za obojí byl nominován, ale sošku nedostal.
  4. Glenn Close
    Velká herečka, jejíž obličej prostě nezapomenete, byla nominována už šestkrát, naposledy za film Albert Nobbs, kde se změnila v muže. Ale jako vloni zjistil Eddie Redmayne s Dánskou dívkou, jen vyměnit pohlaví na Oscara nestačí. Oceňují se role, kde jde o skutečnou transformaci, třeba hubnutí – o tom ví své Matthew McConaughey.
  5. Johnny Depp
    Má miliony fanynek, hraje desítky let a často baví lidi po celém světě a zvládá komediální i dramatické polohy. Přesto zatím Johnny Depp získal jen tři nominace na Oscara a žádná se nezměnila v trofej. Nominován byl za Hledání Země nezemě, Sweeneyho Todda a samozřejmě za Jacka Sparrowa.
  6. Viola Davis
    Halle Berry dodnes zůstává jedinou černou herečkou s Oscarem za hlavní ženskou roli, Viola Davis se ale dávno měla zařadit po její bok. V této kategorii byla nominována za skvělý snímek o rasové segregaci Černobílý svět, její výkon v Pochybách, za který byla do soutěže též zařazena, byl neméně parádní.
  7. Ryan Gosling
    Začínal jako hezounek, zraje ale jako víno a s každou další rolí ukazuje, že na sobě pracuje. Pokud měl někdy dostat Oscara, tak rozhodně za snímek Drive, který ho katapultoval mezi áčkové herce. Letos se mu možná poštěstí a ocenění získá za La La Land, ten je ale tak přeceněný, že se z toho Ryan snad ani nemůže radovat.
  8. Anette Bening
    Americká krása? Ne? Nechápeme, jak mohla Anette za roli ženy hlavního hrdiny nedostat Oscara. Skvělá byla ale i v Božské Julii a ve filmu Děcka jsou v pohodě, za který byla nominována v roce 2011.
  9. Brad Pitt
    Dlouhá léta byl považován za nejatraktivnější mužskou celebritu planety. Svou fešáckou tvář propůjčil bezpočtu charakterů, nominován na Oscara byl celkem třikrát. Ani jednou mu to nevyšlo – ale mělo v roce 1996, kdy byl v soutěži za výkon ve filmu 12 opic.
  10. Gary Oldman
    A to neříkáme jen proto, že milujeme jeho Siruse Blacka! Jako Drákula je nezapomenutelný, na kontě ale má mnoho geniálních snímků, přesto jen jednu nominaci – za špionážní drama Jeden musí z kola ven.

Nejvíce nominací na cenu Oscar získal muzikál La La Land

Móda na Oscarech: Letošnímu červenému koberci dominovaly flitry a spousta holé kůže. VIDEO

Témata:,