La Roux je zpět. A tančí v rytmu disko-ragga

kristinabila

Vážné problémy s hlasivkami, neshody s hudebním partnerem a odchod na sólovou dráhu. Tak by se dalo stručně shrnout posledních pět let v životě zpěvačky Elly Jackson alias La Roux. Všechno se to obtisklo na její nové desce Troubles In Paradise, na které zní sice méně dravě, zato víc sexy.

V roce 2009 vydali La Roux (tehdy ještě Elly Jackson a Ben Langmaid) veleúspěšný eponymní debut. Stovky koncertů, humbuk a zápřah si ale vybraly daň. Když se ke konci roku 2011 chtěla Elly vrhnout na novinku, zjistila, že už nemůže zpívat falzetem. Lékaři jí diagnostikovali vážné problémy s hlasivkami a trvalo dva roky, než se rudovlasé dívce podařilo zdravotní problémy překonat a začala opět zpívat v plném rozsahu.

Poslechněte si La Roux v Youradiu

Aby toho nebylo málo, přišla i o svého hudebního parťáka. Důvod? Tvůrčí rozpory. „Šla jsem za ním s nějakými nápady a on dal zcela zřetelně najevo, že se mu nelíbí. Přestali jsme si rozumět,“ říká Elly. Na sólovou dráhu se tak vlastně vydala nechtěně, pseudonym La Roux si už coby tvář a hlas celého původního projektu ale ponechala.

Po několika letech čekání se tak fandové dočkali a od minulého týdne doma točí desku Trouble In Paradise. A je v lecčem jiná. Aby ne – La Roux přiznala, že se její hudební vkus zcela změnil a ona že do konce života rozhodně nehodlá dělat „podělanej a přežitej synth pop“. Nahrávka je tak inspirovaná italským diskem a starým funkem. Nejpřesněji ho ale naplňuje pojem ragga-disco.

Stačí se ostatně podívat na přebal desky, který zcela odpovídá obsahu. Trouble In Paradise je sice pomalejší a houpavější, zároveň ale světlejší, přívětivější a přitažlivější než prvotina. Zdánlivě odměřená zpěvačka změnila hlasový projev a drží se v nižších polohách, což je mnohem příjemnější. Sice ztratila dravost, o to víc sexy však zní.

Třeba taková Sexotheque – exotické rytmy tu posluchače zanesou na slunnou pláž pod palmy, zatímco text řeší partnerskou krizi. Houpavá Tropical Chancer kopíruje ty nejklasičtější reggae postupy a romantická Paradise Is You je love song i přesto, že se dokázala vyhnout srdíčkovému klišé. I v Kiss And Not Tell je cítit čerstvý svěží vítr, takže staré časy připomene snad jen tajemný singl Let Me Down Gently.

Škoda jen, že je deska tak krátká, když už se čekalo pět let, mohla na ní Elly Jackson složit víc než devět kousků. Poslední trojice písniček navíc nezní tak silně, tudíž se zná, že kvalita desky má sestupnou tendenci. Přemýšlíme-li ale o Trouble In Paradise jako o první nahrávce Ellyiny sólové kariéry, je třeba říct, že se povedla velmi slušně.  

La Roux – Trouble In Paradise
Vydavatelství: Polydor
Celkový čas: 41:27
Seznam skladeb: Uptight Downtown, Kiss and Not Tell, Cruel Sexuality, Paradise Is You, Sexotheque, Tropical Chancer, Silent Partner, Let Me Down Gently, The Feeling

 

Témata: