Lenny Kravitz patřil všem. A všichni patřili Kravitzovi

petradamek

Budete-li chtít titulovat Lennyho Kravitze, nebude to snadné. Zpěvák, skladatel, multiinstrumentalista a sex-symbol, v první řadě ale velká osobnost s ještě větším charismatem. Ačkoliv mu atmosféra v O2 areně nebyla příliš nakloněna, jeho fantastický koncert nakonec zvedl ze sedadel celou halu.

Málokdy se podaří přivézt s hlavní hvězdou tak skvělý support, jakým byl zpěvák Raphael Saadiq se svou šestičlennou kapelou. Málokdy uvidíte tančit na pódiu dvoumetrákového klávesistu a málokdy vás zamrzí, že krátký set předkapely končí. Promotéři všech zemí, přivezte tuhle bandu znovu!

Lenny Kravitz v O2 areně – setlist

Come On Get It, Always On the Run, American Woman, It Ain´t Over Til It´s Over, Mr. Cab Driver, Black and White Americe, Fileds of Joy, Stand By My Woman, Believe, Stand, Rock And Roll Is Dead,  Rock Star City Life, Where Are We Runnin´, Fly Away, Are You Gonna Go My Way, I Belong to You, Let Love Rule

Že koncert Lennyho Kravitze nemůže dopadnout jinak než skvěle, bylo ale jasné už ve chvíli, kdy jste si na webu ze zvědavosti našli setlist turné. Jedna pecka vedle druhé, nechyběl v podstatě žádný velký hit.

Dobře, možná Black Velveteen nebo Again, ale kdyby měl Lenny zahrát skutečně všechny, musela by jeho show trvat přinejmenším čtyři hodiny.

Všestranný muzikant tentokrát nezasedl za bicí ani za klavír a místo toho nechal prostor i své „black and white“ doprovodné kapele. Excelovala trojčlenná dechová sekce a několik skvělých sól (třeba závěr Believe) vyšrouboval také kytarista. Díky trojúhelníkovým obrazovkám – ostatně celá scéna včetně mohutné zvukové stěny byla stylizována do trojúhelníků – navíc měli dění na pódiu jako na dlani úplně všichni.

Jistě, show se neobešla bez chyb. „What the fuck?“ reagoval Kravitz, když hned při úvodních taktech otvíráku Come On Get It vypadl zvuk mikrofonu. I během koncertu se kvůli nefungující technice několikrát – naoko zle – obořil na svůj tým. Nejslabší článek večera tak byli strnulí a chladní diváci, kteří začali aktivně reagovat až v samém závěru setu.

Sám Lenny si ale vystoupení užíval. Při šťavnatých vypalovačkách Fly Away a Are You Gonna Go My Way předvedl to nejlepší ze svého rockerského řemesla. Překvapivě dobře zafungovaly i kousky z aktuální desky Black and White America, třeba veselá Stand nebo stejnojmenná Black and White America. Během ní publikum poprvé a naposledy z charismatického zpěváka spustilo oči, aby na projekci za ním sledovalo průřez jeho života ve fotkách.

I Belong to You v Praze

Během balad Stand By My Woman nebo I Belong To You, kterou zapěl sedíc na kraji pódia, doprovázen pouze akustickou kytarou, zase nechal naplno rozehrát emoce. Nebyl to ale pouze text; když se v samém závěru vydal na špacír křížem krážem po areně a Let Love Rule tak natáhl na nějakých dvacet minut, patřil Lenny Kravitz v tu cvhíli všem a všichni patřili Lennymu Kravitzovi. Doslova a do písmene. Koncert roku? Koncert roku!

Lenny Kravitz
Support: Raphael Saadiq
Praha, O2 arena, 15. listopadu 2011

Témata:,