Lenny Kravitz – ze sexy chlápka nudný funky patron

Jana-Moravcova

Novější zvuk? Je tam! Víc funky? Rozhodně! Moderní prvky? Ano! Starý Lenny? Nechybí! Seznam položek, bez kterých se nová deska Lennyho Kravitze neobejde, je samozřejmě tím delší, čím větší fanda zpěváka jste. Jeho vize a vaše nároky se spojily dohromady a daly vzniknout albu, které je dlouhé jako týden před výplatou a ke konci se táhne jako žvejka na botě. Je deska Black and White America opravdu trefou do černého?

Na rovinu – jestli vás Lenny Kravitz a jeho retro-funky-rock´n´roll nikdy moc nebavili, nebude vás bavit ani tento text, ani nová deska.
V opačném případě se spolu vydejme na jízdu po horské dráze jménem Black and White America. Deváté řadové desce legendárního zpěváka a multiinstrumentalisty, která čítá šestnáct skladeb vytesaných z Lennyho původního funky soundu s příměsí dalšího funku, netypických zvukových prvků a netradičních kolegů.

Lennyho noví kámoši Jay-Z a Drake
Lenny Kravitz se i na deváté desce drží toho, co umí nejlépe, vesměs celou desku si nahrál jako sám. Jeho pravou rukou byl opět dlouholetý kolega, hudebník Craig Ross, jenž se ve studiu staral především o akustickou a elektrickou kytaru. Zbytek včetně syntezátorů oběhal Kravitz svépomocí.

Podobně na tom byl i se skladatelskou a textařskou částí. Skladby, které nedělal sám, poznáte bez problémů. R‘n‘B pecka Boongie Drop nese jasný rukopis rappera Jay-Z, tanečnější Sunflower zase nezapře loňskou hvězdu Drakea. Oba jsou ale na desce spíše pro oživení a ospravedlnění dalších syntezátorových kousků typu In the Black než proto, aby určovali směr alba.

Retro klip ke Stand

Více funku, méně náboje
Směr novinky určil sám Kravitz už dávno před tím, než Black and White America vstoupila do rádií prvním povedeným singlem Come On Get It. Chtěl na novinku dostat daleko víc funku, tenhle žánrový posun ale Kravitze rázem mění ze sexy chlápka s kytarou v podivného patrona typu Jay Kay, jehož Jamiroquai se Lennyho nový zvuk podobá snad nejvíce. Nebo vám snad Superlove, která startuje druhou půlku desky, připomíná něco jiného?

Lenny Kravitz – Come On Get It

Zmíněnou skladbou začíná celé album značně uvadat. Nevýrazné funky tempo zabilo písničky I Can’t Be Without You, Looking Back On Love, Life Ain’t Ever Been Better Than It Is Now, The Faith Of a Child, Dream i Push; každá ze jmenovaných písniček bolestně postrádá osobité melodie i texty. Oproti tomu rockovějších pecek typu Are You Gonna Go My Way je tu poskrovnu. Nastartovanému hitu na novince rámcově odpovídají jen singlové pecky Rock Star City a Come On Get It. Kravitzova živočišná energie, tak známá a žádaná živá voda, zůstala zřejmě za dveřmi nahrávacího studia na Bahamách.

Lenny Kravitz – Superlove

http://www.youtube.com/watch?v=HjQ530REdx8

Lenny Kravitz – I Can´t Be Without You

http://www.youtube.com/watch?v=zADIlJFNiL0

Škoda, že mezi speciálními edicemi desky není i jedna zkrácená verze, která by ideálně končila u desátého Lenny Kravitz - Black and White Americatracku. Poslech i hodnocení by tak byly určitě o dost lepší.

Lenny Kravitz – Black and White America
Vydavatelství: Warner Music
Celkový čas: 1:06:18
Seznam skladeb: Black And White America, Come On Get It, In The Black, Liquid Jesus, Rock Star City Life, Boongie Drop, Stand, Superlove, Everything, I Can’t Be Without You, Looking Back On Love, Life Ain’t Ever Been Better Than It Is Now, The Faith Of A Child, Sunflower, Dream, Push

 

 

Témata: