Mark Ronson ukazuje, jak se vkusně pracuje s retrem

ondrejbambas

Začalo to obstojným exkursem do hiphopových vod, pokračovalo vytřením zraku originálními interpretacemi na albu Version z roku 2007. O tři roky později přišel Mark Ronson s původními skladbami a na konci loňského roku se vrátil s Bruno Marsem a hitem Uptown Funk. A nebyla to léčka. Ronsonovy výlety do retra na desce Uptown Special jsou zábavné a vkusné.

Po čtyřech letech se opět o slovo hlásí Mark Ronson. Čtyřicetiletý hudebník a producent, který se podílel na úspěchu Amy Winehouse, na sebe upoutal spoluprací s Bruno Marsem; ten hostuje v prvním singlu aktuálního alba Uptown Special, ve skladbě tak chytlavé, až se zdá nemožné, aby to nebyl další z řady recyklovaných hitů. Zatím se však o autorství písně nikdo nepřihlásil, takže to vypadá, že i dnes lze z dobře fungujících postupů poskládat originální a zatraceně sexy funk.

Brun Mars je nejžhavější jméno Ronsonovy soupisky, ale na záda mu dýchá hlas austalské kapely Tame Impala Kevin Parker.  Tame Impala ohlásila na letošní rok novou desku a vzhledem k trojici vydařených songů na Uptown Special očekávání stoupají. Díky Parkerovi Ronson a opouští vzorec klasického funku, hip hopu a R&B, který dominoval minulé desce, a posouvá retro na další úroveň. 

Poslechněte si Marka Ronsona v Youradiu

Na Ronsonově desce ožívá i hlas zapomenutých Miike Snow. Písničky s Andrew Wyattem, jenž s Ronsonem už dříve spolupracoval, sice nenudí, v porovnání s Kevinem Parkerem ale hrají druhé housle. Ve volné trilogii Crack In The Pearl, kterou uvádí první finále Uptownu, vyniká zejména Stevie Wonder. Jeho odkaz je tu velmi hmatatelný a mladším posluchačům tak představuje legendu, která má pořád říct. Navíc těžko hádat, jestli by písničky fungovaly i bez jeho hlasu. Posluchači možná nebudou znát ani Mystikala; na hudební scéně sice působí dlouho, kariéru si však pokazil trestnými činy. Nyní se rapperský James Brown snaží o návrat, s nímž mu spolupráce na skladbě Feel Right může dobře posloužit.

V porovnání s předešlými Ronsonovými nahrávkami Uptown Special nijak zásadně nevybočuje – je to pořád série nadprůměrně zprodukovaných skladeb, které by šikovný DJ skládal dohromady jen těžko. Na rozdíl od alba Record Collection (2010) má také komerční potenciál, kromě singlu s Bruno Marsem nabízí i další hity. Přesto je Uptown Special třeba vnímat spíš jako deska pro radost – se kterou se Ronsonovi daří pracovat znamenitě. Pokud někdo ví, jak oprašovat staré věci a nedělat z retra pouhý nástroj prodeje, je to právě Mark Ronson. Mluví za něj nejen hudba, ale i přizvaní hosté.

Mark Ronson – Uptown Special
Vydavatelství: Columbia Records
Celkový čas: 38:39
Seznam skladeb: Uptown’s First Finale, Summer Breaking, Feel Right, Uptown Funk, I Can’t Lose, Daffodils, Crack in the Pearl, In Case of Fire, Leaving Los Feliz, Heavy and Rolling, Crack in the Pearl, Pt. II

Témata:,