Mateřská.com: Blues o ambicích, plínkách a oku na punčoše

Hana-Slivova

Vylili mě, kdybych nekojila, tak se taky vyleju, zpívají Bára s Léňou, kamarádky z vokální skupiny Yellow Sisters, v jedné z písniček svého koncepčního projektu s výmluvým názvem Mateřská.com. Vtipně i na hraně vkusu na ní vyprávějí o generaci třicátnic, které kromě rodiny musí (anebo chtějí) zvládat i péči o tělo a ambice.

Bára Vaculíková a Lenka Jankovská alias Bára a Léňa nejsou na české scéně žádné začátečnice. Zpívaly spolu v jazzpopové kapele Yellow Family, tři desky mají na kontě s vokálním kvartetem Yellow Sisters a za sebou řadu dalších hostování. Někteří je díky "ženským tématům" srovnávají s brněnskými Čokovoko anebo hubatou DiaKritikou BioMashy a Mc Taktiky, jejich poetika se ale kromě variací na rap v podstatě nikde neprotíná.  

S příchodem vlastních dětí se Bára s Léňou stejně jako řada vrstevníků z kapel typu Kašpárek v rohlíku, Hm… anebo Pískomil se vrací rozhodly složit písničky, které budou jednou bavit ty nejmenší. Pod taktovkou Yellow Sisters tak vzniklo hravé cédéčko Zvěřinec, od níž už nebylo daleko k "reakční" desce projektu Mateřská.com. Jmenuje se podle prvního singlu Laktační psychóza a k jejímu složení dvojici vedla zkušenost, již jako čerstvé matky udělaly v soutěži Hlas ČeskoSlovenska.

"Původně jsem chtěla natočit jen dvě písničky; první měla být o tom, že jsme dvě matky s malým dítětem, které se zbláznily a přihlásily se do pěvecké soutěže. Z té vznikla skladba Laktační psychóza. Námět na druhou jsme vymyslely hned ten samý den. Jmenuje se Vylitá a je o tom, že nás z té soutěže vyhodili. S nápadem na celou desku pak přišel můj partner," vzpomníná Bára v rozhovoru pro Kouli z dubna 2012.

Přečtěte si, co o Laktační psychóze říká Bára Vaculíková
Poslechněte si Mateřskou v Youradiu

Laktační psychóza, vtipná reflexe kolotoče absurdní talentové soutěže proložená udivenými reakcemi mladých, ambiciozních a vynervovaných matek tehdy spolu s barevným klipem vyvolala nadšené i zamítavé reakce. Dařilo se i dalšímu singlu Vylitá, v němž dívky v podobném stylu napůl rapují a zpívají o tom, co v soutěži zažily a jak se nyní "přešaltovat" do další role české Miss.

Podle zpěvaček se celá deska, na níž pracovaly déle než rok, vyvíjela jako příběh, a když dostaly echo "ze Slavíka",  že by mohly být nominované v kategorii objev roku, téma nové skladby byo jasné: Haló Léňo, to je teda haló/ nechápu, že se nám to vážně stalo/ celý ty roky tvrdý dřiny/ pak nás nominujou za ty voloviny, zazní ve Slavíkovi jako odkaz k bohaté hudební historii obou zpěvaček. Mimochodem pestrá vokální linka Slavíka je typickým rukopisem vážnějších Yellow Sisters.

Ačkoliv zpěvačky na Laktační psychóze zúročily nastřádané hudební nápady, zkušenosti a skladatelský talent (v tomto směru jim asi ani není co vytknout), s každou další písničkou na téma my, děti, kariéra a trapasy se vtip a ironie prvních singlů Laktační psychózy drtí na prach. Obstála by ještě Gangsta matka, ale takový Den blbec v pouťovém stylu ABBA nebo barová eskapáda Na tahu jsou už jen zbytečnou několikátou variací na kojící podprsenku, plínku v kabelce a binec v domácnosti.

Mateřská.comFanynky Dana Bárty a Vojtěcha Dyka pak možná ožijí při výčtu drobných přestupků v Dneska hlídá chlap, ale co naplat, nejzajímavější jsou na téhle první mateřské desce první čtyři písničky. Plus trefný bonus z úspěšného televizního seriálu 4 v tom s holčičím vzkazem "já jsem v tom a co je víc/jen ten chlap nejde mi vstříc/když vyzevlí i matriku/pak to mám celý na triku."

Mateřská.com – Laktační psychóza
Vydavatelství: BrainZone
Celkový čas: 35:00
Seznam skladeb: Laktační psychóza, Vylitá, Gangsta matka, Slavík, Hodinový manžel, Dneska hlídá chlap, Den blbec, Na tahu, 4 v tom

Témata:,