Můj tatínek se při písni Pokoj v duši rozplakal, říká Jana Kirschner


Titulní píseň ke slovenskému filmu Pokoj v duši, který jeho tvůrci představili na 44. MFF, napsala zpěvačka a skladatelka Jana Kirschner. Právě kvůli této práci se přesunula z Londýna domů. Po české premiéře snímku v Karlových Varech odpověděla Kouli.cz na několik otázek, i když spěchala někde v klidu se najíst.

Jano, jak probíhalo skládání písně Pokoj v duši?
Šlo to pomalu, celkem mi skládání hudby trvalo rok. Chtěla jsem napsat baladickou skladbu, aby si ji mohly broukat třeba i děti. Prostě lidovou píseň, ale z roku 2009. A tato píseň je, řekla bych, osudová.

V jakém smyslu je osudová?
Když ji na Slovensku nasadili do rádií, denně jsem dostávala maily, že se lidem píseň líbí, že je oslovuje. A slyšela jsem taky, že je teď na Slovensku jednou  z nejhranějších písní v krematoriích (usměje se). Ne, vážně, lidé mi píšou, že jim pomáhá překonávat žal. A dokonce můj tatínek, když ji slyšel, tak se rozplakal.

Poslechněte si píseň Pokoj v duši

Takže dlouhý čas tvůrčích bojů přinesl ovoce. Píseň dává lidem útěchu. A co znamená pro vás osobně?
Ano, díky práci na písni Pokoj v duši jsem se vrátila znovu sem, na Slovensko a do Čech. Jinak totiž žiju už čtvrtý rok v Londýně. Takže i pro mě je to záležitost osudová.

Byla to vaše první spolupráce na filmu?
Ano, byla to úplně nová zkušenost. Ale po dokončení dostávám další nabídky, tentokrát české. Začnu na nich pracovat v září. Takže tu opravdu zůstávám na dlouho.

A na závěr: co pro vás osobně znamená pokoj v duši?
Dobré jídlo v žaludku (smích). Ne, vážně, mám hrozný hlad.

Poslechněte si anglicky zpívanou píseň Shine

http://www.youtube.com/watch?v=ZKPReLsRLEU

Jana Kirschner
Narodila se 22. prosince 1978 v Martině na Slovensku. Odmalička navštěvovala hodiny klavíru a zpěvu. V roce 1996 jako 17letá skončila na 5. místě v soutěži Miss Slovensko. Demokazeta s doma nahranou písničkou se tehdy dostala do rukou hudebního producenta a jejího pozdějšího manažéra Jožky Šeba, který jí pomohl postavit první doprovodnou kapelu. V témže roce vydala debutové album s názvem Jana Kirschner. V roce 1997 získala cenu Hudební akademie Objev roku. Přelomem na domácí scéně byly singly Líška, Žienka domáca a V cudzom meste. Roku 1999 získala první místo v anketě Zlatý slávik v kategorii Zpěvačka roku. O rok později následovala deska V cudzom meste, pak alba Pelikán (2002) a Veci čo sa dejú (2003). Logickým pokračováním byla píseň Shine, která znamenala mezinárodní debut.