Na Electronic Beats byl nejlepší Bonobo

ondrejbambas

Další ročník pražských Electronic Beats = další nekonečné žadonění o lístky a vyprodané Divadlo Archa s aktuálními jmény elektronické scény. Publikum tentokrát rozehřívali Diamond Version, o vrcholný moment akce se postaral Bonobo a příjemnou tečku za vším udělali Moderat.

Letošní pražská zastávka festivalu Electronic Beats možná nebyla tak progresivní, jak se pořadatelé prezentují, vždyť krom dua Diamond Version, kteří se stali zájmem spíš okrajového publika, tu hrál včera Bonobo (v České republice koncertoval loni hned dvakrát) a němečtí Moderat (kteří se do Prahy vrátili po pěti letech, tehdy předskakovali Radiohead). Jak se ale ukázalo krátce po spuštění předprodeje, poptávka stále převyšuje nabídku a v sále pražského Divadla Archa bylo k přežití jen díky dobrému zázemí a úplnému zákazu kouření.

Electronic Beats Praha 2014

Bonobo – setlist
Cirrus, Sapphire, Towers, Stay The Same, Kiara, Ten Tigers, Kong, Ketto, Emkay, Recurring, We Could Forever, Flash Light, Pieces, Transits, Know You

Moderat – setlist

This Time, A New Error, Milk, Seamonkey, Rusty Nails, Versions, Bad Kingdom, Damage Done, Last Time, Les Grandes Marches, Nr. 22, Let In The Light

Diamond Version si k návštěvníkům, kteří přišli vyloženě jen na Bonoba, cestu nacházeli těžko. Dvojice architektů a vizuálních a hudebních umělců se nejvýrazněji proslavila turné s Depeche Mode. Její hudba vyniká hlavně při živých show, kdy se zvuk díky silné aparatuře dokáže transformovat v živý organismus pohlcující okolní prostor; tak jako při Mission Statement nebo Science For a Better Life, kdy dunivé basy rozvibrovaly i plechy divadla. Projekce navíc dokázaly odlehčit mozku a připodobnily hudbu ke krvavé africké revoluci či večírku v rytmu klubové verze Timberlakeovy SexyBack.

Na melodičtější notu hrál během přestávky DJ Felix!, v té době se ale zase většina snažila probojovat na záchod, potisknout si originální plátěný batůžek EB nebo si vystát frontu na pivo.

Electronic Beats 2013 s Lanou Del Rey
Electronic Beats 2012 s Woodkidem

Program byl na minutu přesný, Bonobova silueta tak ve tři čtvrtě na jedenáct rozehrála Cirrus, aby se během písně začali přidávat členové doprovodné kapely včetně zpěvačky Szjerdene. Set rychle odsýpal i díky tomu, že Bonobo občas písničky zkrátil. Vrchol celého večera přišel při We Could Forever přenesené do tanečního mixu, který by se mohl klidně stát hlavním motivem sestřihu letošního ročníku. Kdo zmeškal loňská vystoupení, mohl si tu navíc poslechnout i příjemnou novinku Flash Light.

Závěrečná pětasedmdesátiminutovka patřila německému triu Moderat, složenému z projektů Modeselektor a Apparat. Sascha Ring alias Apparat se stavil v Praze naposledy loni, Modeselektor tu samostatně nezahráli delší dobu, těžko ale říct, kolik lidí zná jejich samostatnou tvorbu.
Moderat jsou nejsilnější v chvílích, kdy protínají své domovské projekty, což se jim povedlo zejména na loňské desce II; hity Bad Kingdom a Last Time se včera i díky spojení s efektními vizualizacemi na polopropustných plátnech umístěných tak, aby se dalo pracovat se zdvojením obrazu a trojrozměrným efektem, staly opravdovou lahůdkou. Svěže působil i Saschův kytarový doprovod při Les Grandes Marches. Oproti předchozímu Bonobovi ale vystoupení německých hudebníků v několika momentech ztrácelo na dynamice a soudržnosti, kterou ani v pomalých skladbách Bonobo neztrácel. Přísné dodržování plánu navíc donutilo skupinu celý set ukončit místo tradiční Therapy pomalejší Let In the Light.

I přesto je zbytečné opakovat, že Electronic Beats jsou povedenou sérií hudebních akcí centrální Evropy, dokazují to ostatně i další připravované večery v Bratislavě nebo Kolíně nad Rýnem. Pro příští rok by ale bylo fajn najít větší prostor. Pražská Archa je dobrá, Noemu by se tam ale od každého druhu pár nevešel.

Electronic Beats
Diamond Version, Bonobo, Moderat

Praha, Divadlo Archa, 28. března 2014