Nejlepší skladby padesátníka Richarda Müllera

Hana-Slivova

Padesáté narozeniny dnes slaví slovenský zpěvák, textař a skladatel Richard Müller. Jeho kariéra měla mnohokrát namále, do kolen ho dostaly drogy, psychické problémy i starosti v osobním životě. V roce 2006 chtěl s muzikou skončit, loni se však vrátil úspěšným komorním turné, na které letos navazuje - podle svých slov o 20 kilo lehčí a daleko vyrovnanější. Toto jsou jeho skladby, jež podle nás jen tak nezevšední.

Rozeznávám

(text: Michal Horáček, hudba: Petr Hapka)

Dvojice HapkaHoráček napsala pro Richarda Müllera a jeho zastřený hlas jednu z nejkrásnějších milostných písniček v historii československé pop-music. Skladba vyšla na desce H+H V penzionu svět v roce 1988; na albu kromě téhle písničky najdete třeba i hitovku Štěstí je krásná věc.

http://www.youtube.com/watch?v=0JMxZwn3uEg

Tlaková níž

(text: Richard Müller, hudba Ján Štrasser)

V roce 1986 vyšla první deska Müllerovy kapely Banket Bioelektrovízia. Je na ní i pop-šanson Tlaková níž.  Skladbu Müller hraje v různých úpravě na koncertech dodnes.

http://www.youtube.com/watch?v=GcBDv2-RjQI

http://www.youtube.com/watch?v=7kPEsBPrGOA

Cigaretka na dva ťahy

(text: Richard Müller, hudba: Jaro Filip)

O Cigaretce na dva ťahy Müller na koncertech říká, že je to nejlepší skladba, kterou mu kdy napsal jeho dlouholetý spolupracovník a blízký přítel Jaro Filip (22. 6. 1949 – 11. 7. 2000). V roce 1996 spolu natočili desku LSD, z níž písnička pochází.

 

Milovanie v daždi

(text: Richard Müller, hudba: Jaro Filip)

První album, na kterém spolu Müller a Filip dělali, však vyšlo ještě o dva roky dřív. Stingovsky laděná melancholická latina vyšla v roce 1994 – tedy v době, kdy bylo Müllerovi 33 let – na albu 33.

http://www.youtube.com/watch?v=niO32rqS3dk

 

Už asi nie si

(text: Richard Müller, hudba: Richard Müller)

Smutná milostná písnička ("v životě jsem nikdy neměl nikoho tak strašně rád"), v níž Richard Müller zpívá o rozchodu s manželkou Soňou. Typické jsou pro skladbu neradičně taneční bicí, i díky nim má celá skladba, která otevírá album ´01, tak výjimečnou atmosféru. Müller o tehdejší době řekl: „Když jsme se rozešli, vznikla písnička Už asi nie si. Velmi dlouho jsem se snažil, abychom byli zase spolu, a tu písničku jsem napsal, když jsem ale nabyl dojmu, že už to nepůjde.“

 

 

Témata: