Nejskromnější byl Karel Gott aneb 20 NEJ Rock for People

Hana-Slivova

Jeden z největších festivalů v České republice - Rock for People (3. - 5. 7.) - letos slaví 20. narozeniny. Zeptali jsme se proto organizátorů na jejich 20 NEJ. Čtěte dál a od šéfa Petra Fořta se dozvíte, která z kapel je nejprotivnější, kdo měl nejpodivnější požadavky v backstagi a na čem si na akci pochutnávají zapřísáhlí vegetariáni z Hare Krišna.

Nejsympatičtější frontman/zpěvačka

Namátkou Natalia Tena z Molotov Jukebox, MarkLevellers, Matafix, SkyMorcheeby, Bloc Party, Manu Chao, The Kooks či Ska-P.

Nejbizarnější požadavek od kapely

Bloodhound Gang si přáli vpustit do backstage a šatny fanynky. Takovou frontu jsem neviděl snad ani u vstupu a mám pocit, že kvůli podpisům to nebylo.

Nejskromnější interpret

Karel Gott. Co se cateringu týče, jeho požadavek byl naprosto skromý a milý: „Prosím jedno vychlazené pivo bezprostředně po koncertě k pódiu.“ 

Nejprotivnější kapela

Bloudhound Gang. Ukázali se jako protivní a nafoukaní cápkové nejen v zákulisí, ale i na pódiu.

Nejlepší ročník

Všechny, které přijdou

Nejhorší ročník

Asi 2002, kdy den před zahájením spadlo kvůli silnému větru pódium a poničilo se spousta dalších věcí. Celou noc jsme kmitali a stavěli za své všechno, co padlo, aby festival vůbec odstartoval. Druhým smutným ročníkem byl 2012, kdy areál několikrát zasáhl vichr o síle tornáda a my během několika vteřin zestárli o pár let.

Nejvíc lidí

Poslední roky se pohybujeme více méně na stejné úrovni, ale nečekaný skok přišel mezi lety 2005 a 2006. Poslední ročník v Českém Brodě s Manu Chao měl nárůst tak o třetinu a byla to pěkná tečka za starým místem. Pak jsme se stěhovali na letiště do Hradce Králové.

Nejmíň lidí

Nejmíň lidí  – ani ne 1000 – dorazilo na první ročník v roce 1995. Ale byl to krásný ročník plný neočekávaných organizačních otazníků. Mísilo se v nás několik pocitů, nezkušenost, svobodomyslnost, kamarádství, soudržnost a touha po odstartování pěkné akce.

Největší průšvih

Asi to nešťastné spadlé pódium v roce 2002 a především rok 2012, který nás ekonomicky potopil (koncert kvůli počasí neodehráli například Faith No More, pozn. red.). Na druhou stranu nás ve spousty věcech naučil uvažovat úplně jinak.

Nejlepší zážitek z dřevních začátků

Krásné historky se odehrávaly na brodském Rock for People ve VIP baru, když ještě býval v bývalé vinárně fotbalového komplexu. Nonstop párty gradovaly tanečními kreacemi na barovém pultu, kde jsme mnohdy zahlédli muzikanty nahoře i dole bez, přeměřování pánských přirození za asistence místních barmanek tu bylo na pořadu dne. Stavěly se megakomíny ze spotřebovaných panáků a soutěžilo se, kdo první dojde od podlahy ke stropu. Skákalo se z okna. A do toho všeho všudypřítomný a neúnavný punker Petr „Mucho“ Hošek s kelímkem ruce, hlásící barmance „dej mi stoosmnáctý kalambé“ (rozuměj vinný střik do půllitru).

Mike Patton se koupal s ostatními v místním bazénu a netušil, že večer při vystoupení jeho bočního projektu Fantomas po třetí skladbě zůstane z osmi tisíc natěšených návštěvníků před pódiem jediný člověk, který – zavěšený na TOI TOI plotě – bude křičet „zahrajte nějakou pomalou, pěknou písničku“.

Jello Biaffrovi se v Českém Brodě zalíbilo natolik, že když přijel na festival po letech, zamířil omylem opět do Brodu. Kapela za něj dala první skladbu a on s mírným zpožděním vyskočil na stage rovnou z auta.

Vidět hladovýho kršňáka, jak se za svým stánkem láduje klobásou,  je taky zážitek, obzvlášt, když jeho kolegu za pultem péruje hygiena, jak může hníst těsto rukama na louce.

Největší pochyby přišly, když…

…s vámi někdo hraje levou a hřeší na to, že pravidla vůči návštěvníkům jsou už určena a my s tím nic neuděláme. Řeč je o vydírání, a že jich bylo.

Největší splněný hudební sen

Karel Gott, Pavel Bobek, Hana Hegerová

Největší nesplněný hudební sen

Johny Cash, Amy Winehause, Nirvana, The Rolling Stones, Foo Fighters

Největší zadostiučinění

Největší a nejvíc jich posílá sama příroda

Nejlepší nápad

Položit v roce 1994 na město žádost o možnosti pořádání festivalu

Největší starost

Bezpečnost a návštěvníci 

Nejexotičtější interpret na RfP

Třeba japonští Gocoo jsou zajímavá podívaná

Nejčastější účinkující

Divokej Bill, Vypsaná fixa. Ze zahraničních kapel Levellers, Enter Shikari nebo Subways.

Největší trapas

Uhrazený Stoprocentní honorář Faith No More a jejich neodehraný koncert

Největší přání

Rock for People 2050 a my všichni u toho!

Témata:, ,