Nepovedený návrat No Doubt

kristinabila

Rudé rty, platinová blond a charakteristický hlas - femme fatale Gwen Stefani a její No Doubt jsou po jedenácti letech zpět. Nový potomek Push And Shove ale bude v diskografii kapely černou ovcí. A pro ostatní budou No Doubt model 2012 jen další zmařený návrat.

Gwen Stefani po dvou sólových deskách zřejmě došla k názoru, že s klukama je větší legrace. Ne že by jich se třemi mužskými neměla v domácnosti dost, ale komu by se nezastesklo po starých časech, kdy s No Doubt řádila na turné a útočila na přední příčky hitparád? V roce 2009 čtveřice naplno rozjela comeback a hned na příští rok slibovala novou desku. Nakonec si muzikanti protáhli práci o další dva roky, zrovna tak si ale mohli hodit nohy na stůl a nedělat nic.

Poslechněte si nové No Doubt v YouRadiu

No Doubt jsou profíci. Orientují se v nejnovějších hudebních trendech, vyzkoušeli si kde co a na novince Push And Shove chtěli všechny zkušenosti zúročit. Přehnaná snaha ale zafungovala opačně; Američané příliš tlačí na pilu a do jedenáctky skladeb nacpali rock, elektro, punk, ska, pop i reggae. A mezi styly se potácí jak slon v porcelánu.

Nikdo samozřejmě po No Doubt nechce, aby po deseti letech hráli to samé. Jenomže ve změti žánrů se rukopis kapely úplně ztatil, takže při diskotékovém nájezdu Looking Hot se jednomu orosí čelo potem. Tohle že jsou No Doubt?  Přitom singlovka Settle Down zněla tak nadějně!  

S každým dalším trackem tempo zpomaluje, aniž by (kromě příjemné Easy) No Doubt naservírovali natěšenému fandovi alespoň jednu odměnu v podobě výrazné písničky. Oproti starým dobrým hitům typu Don´t Speak nebo Simple Kind Of Life znějí čerstvé přírůstky Gravity či Undone jako dojemné ploužáky na škole v přírodě.

Není však pochyb o tom, že šestá studiovka kapely je úctyhodnou přehlídkou těch nejmodernějších zvukových efektů. Producentské křeslo tentokrát obsadil třeba Spike Stent (Coldplay, Madonna, Muse, U2) nebo taneční DJ Diplo. Jakoby partě šlo o co největší světovost, kterou však ve svém slovníku zaměnila za líbivost.

No DoubtComeback ve velkém stylu se tak v případě No Doubt nekoná. Úspěšně sice doběhli do cílové rovinky, někdejším úspěchům ale nemohou konkurovat. Škoda, že místo násilných kombinací nevsadili na klasiku – kytary se špetkou drzosti ještě neomrzely.

No Doubt – Push and Shove
Vydavatelství: Interscope
Celkový čas: 51:50
Seznam skladeb: Settle Down, Looking Hot, One More Summer, Push And Shove, Easy, Gravity, Undercover, Undone, Sparkle, Heaven, Dreaming the Same Dream

Témata: