NiceLand: V hlavě mi zní orchestr, piano a temné obrazy

KatarínaStraková

V indiepopové skupině NiceLand je momentálně rušno. Fanouškům představila nový videoklip k písni I Won’t Give In, chystá vydání třetí studiovky (kdepak, veselá nebude ani tentokrát) a po čtyřech letech mění sestavu. Odcházejí kytarista Tomáš Koula a bubeník Michal Budinský, náhradníky ale frontman Michal Motyčka ještě nenašel. "Mám dost přesnou představu, jak by měly nové písničky znít, a podle toho vybírám," říká.

Proč kytarista Tom Koula a bubeník Michal Budinský z NiceLand odcházejí? Chápu správně, že první impuls vyšel od nich?
Chtěli jsme o tom otevřeněji mluvit už v tiskové zprávě, která k téhle události vyšla, ale nevěděli jsme přesně, jak na to. Ono totiž o moc nešlo. Prvotní impuls sice přišel od nich, ale myslím, že k podobnému řešení situace spěla tak jako tak.

NiceLand ve staré sestavěŘekli vám, proč chtějí z kapely odejít?
Kluci přišli s tím, že už dál nechtějí kapelu vést způsobem, jak byla vedena. Já na to měl jiný názor, ale nic ve zlém. Argumenty pro mě byly  pochopitelné, v klidu jsme se dohodli na dořešení organizačních záležitostí, na rozlučkovém koncertu. Proběhlo to hladce a bez negativních emocí.

Neumím si pořádně představit, jak se takové situace v kapele řeší. Kluci společně přišli a řekli Čau, hele, nějak nás to už nebere, tak my s vámi ještě odehrajem jeden koncert a pak se mějte?
Tak nějak to bylo. Kluci to ale naznačovali už v mailech. Jak říkám, situace v kapele k tomu spěla postupně. Tak trochu jsem to čekal. Myslím, že pro ně to taky nebylo lehké, ostatně společně jsme fungovali skoro čtyři roky, odehráli přes dvě stovky koncertů, nahráli společně album, byli si navzájem na rodinných oslavách…

Připadá mi trochu zvláštní, že se rozhodli zároveň. Byl to důsledek dlouhodobější nespokojenosti v kapele, špatných vztahů nebo neshod?
Je jasný, že jsme si všichni občas trochu lezli na nervy. Za poslední rok se ale v kapele utvořily dva tábory, které vášnivě diskutovaly o tom, kam by kapela měla směřovat a jakými způsoby těch cílů dosáhnout. A takových debat byly desítky.

Lauren Wk, modelka, ktwerá hraje v klipu I Won´t Give In Máte už za sebou poslední koncert ve staré sestavě. Jaký jsi z něj měl pocit?
Poslední koncert bude až 29. února, sorry.

Máš pravdu, teď byl teprve leden…Takže dál. Kdy se mohou fanoušci těšit na první koncert v nové sestavě?
Nová sestava je ve hvězdách. Odehráli jsme sice dva koncerty ve třech se zaskakujícím bubeníkem, ale to určitě není má představa do budoucna. Pořád ještě čekáme na toho pravého kytaristu, zkoušíme taky řady rozšířit o klavír a klávesy. Mám dost přesnou představu, jak by měly nové písničky znít, a podle toho vybírám.

Už máte kandidáty, kteří by mohli Tomáše s Michalem nahradit?
Několik lidí se ozvalo poté, co zpráva o odchodu kytaristy a bubeníka vyšla na povrch, za což jím tímto děkuji. Mám v plánu si ty lidi postupně odzkoušet, ale samozřejmě jako první jsme oslovili lidi z řad našich známých, o kterých si myslíme, že by k nám seděli povahově i hudebně.

Jak u vás probíhají konkurzy? Co bych musela předvést, abyste mě vzali mezi sebe?
Musela bys sakra dobře hrát, protože vzít si ženskou do kapely je fakt velkej risk. Ale většinou je to lehký, buď umíš, nebo neumíš. Máš k muzice vztah, nebo nemáš. To se pozná rychle.

Letos na podzim prý plánujete vydat desku. Už máte něco natočeno, anebo čekáte na nové přírůstky v kapele?
Usilovně čekáme. Od natáčení nás naštěstí ještě dělí pár měsíců, tak doufám, že se všechno stihne. A když ne podle plánu, tak alespoň k naší největší spokojenosti.

Máš představu o tom, jak bude album vypadat?
Představu mám docela přesnou. Snažím se doma nahrávat demosnímky o více vrstvách a zachytit rovnou náladu, která by měla být i na albu. Pak by to teoreticky měla mít kapela ve zkušebně i ve studiu mnohem lehčí. Zvukově bude na pomezí první a druhé desky, v hlavě mi zní velké orchestrace, piano a temné obrazy. Myslím, že nové album bude méně popové a hodně temné.

Kolik materiálu už je hotovo?
Teď nedávno jsem to počítal a je to kolem dvou hodin nové muziky. Plus starší věci ze šuplíku, ale k těm se asi vracet nebudeme.

Je reálné, aby se na desce tentokrát objevila i nějaká „vesele“ laděná píseň?
Kdyby se u nás vydávali singly, tak bych na jejich B strany moc rád přidal i nějakou veselejší věc, ale problém je, že se nevydávají a já vlastně nemám veselé věci.

Máš už alespoň nějaké tipy, jak by se mohla deska jmenovat?
Mám v hlavě celé téma. K němu by měly směřovat texty, obal i název. Pokud to hodně zjednoduším, je to o odcházení. Tím nemyslím jen rozchody.

Nedávno jste zveřejnili nový videoklip k písničce I Won’t Give In. Kde jste ho točili?
Klip se točil v lesích kolem Los Angeles. Z finančních důvodů bez kapelní účasti.

Jak se vám podařilo získat pro natáčení modelku Lauren Wk?
Pokud vím, tak to bylo asi přes tři různé známé režisérky Niko Sonnberger, která s námi dělala už klip Sleep At Night . Už dříve totiž spolupracovala s modelkami pro různé art a fetiš magazíny, kde se Lauren objevovala. Niko si ji vyhlédla a tak dlouho ji otravovala, až na spolupráci kývla.

Ještě k tvojí aktuální spolupráci s Mňágou a Žďorp, která ke svému 25. výročí vydá kolekci coververzí písniček – jedna z nich prý má být právě od tebe. O který song se jedná?
A ty tam. Nenápadná dvouapůlminutová písnička z jejich debutového alba. Už v původní verzi křehká a s melancholickým textem mladistvé lásky.

Jak tě kluci z Mňágy oslovili? Předpokládám, že tě nemuseli dlouho přemlouvat.
Jasně, že ne. Mňágu poslouchám od jejich debutového alba, tehdy mi bylo deset, takže už jen ta nabídka pro mě byla strašně velká pocta. O to větší to byla výzva. Hlavně to nějak zazpívat česky, z toho jsem měl trochu nahnáno.

Témata:,