Noel Gallagher nahrál i bez Liama skvělou desku

Jiri-Vanek

Svou první sólovou desku Noel Gallagher, mozek britpopových Oasis, neuspěchal. Pečlivá produkce i příprava hudebního materiálu se vyplatily. Výsledkem je nejlepší Noelova deska od prvních tří alb Oasis.

Noel GallagherOasis miluje pompéznost a nebojí se ji použít, ať už jde o velkohubá prohlášení nebo hudební aranžmá.
Přesvědčí o tom hned první skladba první sólové desky High Flying Birds, Everybody’s On the Run. Poklidné tempo a pompézní aranž, masivní smyčce a sborové chorály; než Gallagher začne po minutě zpívat, jedno je jasné. Noel říká: Jsem zpátky se vší parádou. Stále miluju orchestrální aranže, ale už neberu tolik kokainu jako při přípravách přeplácané desky Be Here Now.

Před několika dny se Noel Gallagher nechal slyšet, že by rád spolupracoval třeba s U2 nebo Coldplay. Prý hlavně proto, kolik desek prodávají.
V rozhovoru pro Sunday Mirror zároveň řekl, že si nikdy žádné hostování nevyzkoušel. Zapomněl ale zřejmě na spolupráci s The Chemical Brothers v letech 1998 a 1999 a také na to, že se objevil například i v písničkách Iana Browna či Paula Wellera.

Tohle všechno jsou ale samozřejmě ingredience, ze kterých Gallagher vycházel vždycky.

Everybody´s On the Run
AKA… What a Life?

Jeho okázalé úpravy skladeb popouzejí nebo rajcují (případně obojí zároveň), ať tak či tak, základem všech deseti skladeb na desce je tak zpěvná a hitová písnička, že by každý kus klidně mohl vyjít jako singl.

Je jen na vás, jestli si nejvíc zamilujete houpavou Dream On, tanečnější AKA… What a Life? nebo závěrečnou Stop the Clocks, snad nejmelancholičtější skladbu z Gallagherova pera. 

Stop the Clocks

Těch deset písniček je desek sázek na jistotu. A královsky vycházejí. Noel moc dobře ví, že pro svižnější skladby mu schází Liamova ostřejší, frackovštější barva hlasu, a do rychlejších temp se raději nepouští.

Hodně zajímavé tak bude čekat na příští rok, kdy má vyjít druhá, experimentálnější Gallagherova deska. Autor ji se skromností sobě vlastní přirovnává k Dark Side Of the Moon od Pink Floyd, což High Flying Birdspochopitelně musíme brát trochu s rezervou. Po poslechu debutu ale není od věci zdůraznit, že to bude jistě událost.

Noel Gallagher’s High Flying Birds
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 42:27
Seznam skladeb: Everybody’s On the Run, Dream On, If I Had a Gun…, The Death Of You And Me, (I Wanna Live In a Dream In My) Record Machine, AKA… What AaLife!, Soldier Boys And Jesus Freaks, AKA… Broken Arrow, (Stranded On) the Wrong Beach, Stop the Clocks

Témata:,