Nová Smrtonosná past: James Bond – ne, slušný akční film – ano

Stefan-Titka

Vypadá to, že Bruce Willis chytil na stará kolena akční slinu. Po Postradatelných 2 se tentokrát vrací ke své nejznámější roli newyorského policisty Johna McClanea, který má jednu nepříjemnou vlastnost – vždycky je ve špatný čas na špatném místě. Tentokrát mu scénář přisoudil Rusko, ale taky vachrlatý přerod do moderního akčního hrdiny.

Kouzlo Smrtonosných pastí vždycky spočívalo v cynických hláškách věčně zpruzelého hrdiny-losera a v klasustrofobicky jasném ohraničení „hracího pole“. Ať už to byl teroristy obsazený mrakodrap z jedničky, obléhané letiště z dvojky nebo New York přeměněný na hřiště v rukách šílence z trojky, omezenost prostoru hrála v sérii vždycky klíčovou roli a spolu se zmíněným loserovstvím udělaly z postavy Johna McClanea, potažmo Bruce Willise, legendu, jejíž hlášky se v popkulturním světě drží dodnes.

Ve Smrtonosné pasti: Opět v akci je ale všechno obrovské a netypicky výpravné. Ty tam jsou časy, kdy bosý Bruce Willis pobíhal se střepy v noze po mrakodrapu a zachraňoval svou ženu. Tentokrát odlétá rovnou do Ruska, aby vyřešil zatčení svého syna Jacka (Jai Courtney). Z něj se záhy vyklube agent CIA na misi, která má za úkol zachránit důležitého svědka disponujícího důkazy proti vlivnému členovi ruské vlády. Samozřejmě, že původní plán se Jackovi poněkud zvrtne a nastává čas na improvizace, se níž má jeho otec dlouholetou zkušenost.

Režisér John Moore, jenž si to u fandů pohnojil nepříliš vydařenou videoherní adaptací Maxe Payna, je sice co se mcclanovské poetiky týče naprosto přes čáru, ale pokud se na Smrtonosnou past díváte jen jako na akční film, nevede si úplně špatně.

Nabízí svižnou, nenáročnou akční jízdu, retardovanou jen nepříliš umně zakomponovanými „otec-syn“ momenty, z nichž je znát, že jde jen o švy mezi zběsilou akcí. Tolik, abyte z kina odcházeli znechuceně, jich zase není a chemie mezi Willisem a Courtneym dokonce občas zafunguje, jak má. U Smrtonosných pastí nicméně šlo vždycky ale hlavně o akci, a té je v aktuálím díle požehnaně. Nudrno podotknout, že často – třeba v případě dynamické automobilové honičkyna začátku – je zvládnutá velmi efektně,

Od Smrtonosné pasti 4.0 se celá série snaží o pravý opak toho, s čím přišel Sylvester Stallone a jeho Postradatelní (nejlepší akční scény); namísto smířlivého přijetí kořenů, béčkového rázu a vyprávění typického pro 80. a 90. léta se John McClane 21. století snaží svou minulost překlenout. Rád by se vyrovnal modernějším kolegům typu Jamese Bonda (recenze) nebo Jasona Bournea, jimž se přechod do moderního akčního filmu povedl na výbornou; na novém Johnu McClaneovi je zkrátka až moc znát, že chce jít s dobou, a hlavní postava "prostého policajta" tak ztrácí razovitost.

Smrtonosná past se opravdu vrátí, až se najde scenárista, který se Bruce Willise nebude bát zavřít na loď/letadlo/vzducholoď/ponorku/fotbalový stadion/hokejový stadion a nebude ho nutit do bláznivých honiček. Jistě, na spoustě míst už tam před ním byli Van Damme se Seagalem, ale prostor ke zlepšování se v jejich případě najde vždycky.

P.S.: Jestli Smrtonosnou past chcete vidět jenom kvůli Rytmusovi, stačí když si pustíte trailer. Ano, ten záběr z kuchyně je všechno, co z Rytmuse ve filmu uvidíte.

Smrtonosná past: Opět v akci (A Good Day to Die Hard)
USA, 2013, 105 minut
Režie: John Moore
Hrají: Bruce Willis, Jai Courtney, Amaury Nolasco, Cole Hauser, Sebastian Koch, Julia Snigir, Patrik "Rytmus" Vrbovský a další
Premiéra v ČR: 14.3. 2013

Témata:,