Nová tvář českého popu? David Deyl zatím spíše bez tváře

Marek-Bartos

Hudebními médii se v posledních dvou týdnech přehnala mírná deylovská přeháňka. Nová popová hvězdička, zpěvák a pianista David Deyl vydal debutové album Hlavolam a producenti se postarali, aby se o něm psalo. Upřímně řečeno, možná by byla na místě ignorace médií. Hudební scéna i veřejnost tak mohly být ušetřeny marketingového souboje nových chlapeckých pseudoromantiků a směšné rivality.

Při poslouchání alba Hlavolam je třeba přijmout fakt, že zase nějakou dokonalou tvářičku napadlo vzít do ruky nástroj a předložit veřejnosti tklivou výpověď o složitém partnerském vztahu. Zpovědník musí respektovat zpověď, ať je jakkoliv plytká.

Deyl: Lidé si mě nepletou
Davidu Deylovi
je 25 let, studuje hudební výchovu na univerzitě Jana Evangelisty Purkyně a právě se rozhodl prosadit mezi hvězdy českého popu. Na zteč vyráží s 12 sentimentálními skladbami, hezkou tváří a chlapeckou blonďatou kšticí. Připadá vám na tomto příběhu něco povědomé? Že by atributy jiných poslů sladkých tónů Marka Ztraceného a Tomáše Kluse?

David Deyl se tomuto přirovnání zarputile brání. Na otázku Koule.cz, zda se neobává ze strany posluchačů záměny jeho skladeb s konkurencí, odvětil: „Sám jsem si ověřil, že lidé rozdíl mezi mnou o konkurencí rozeznají, a to zcela a bezpečně. Nejde jen o texty, jde hlavně o frázování a celý zvuk, který se liší a to diametrálně.“

Deska není o ničem
Jak to s tou „diametrálností“ ve skutečnosti vypadá? Na rozdíl od zmíněných zpěváků si David Deyl nepíše texty sám. Na jejich tvorbu si přizval Tomáše Rorečeka a Tomáše Jugiho Staňka ze skupiny UDG a Janu Rolincovou. Téma je ale stejné. Zpívá o lásce, partnerech, a to v podobné formě jako ona konkurence. Tedy v podivných, mnohdy nesourodých metaforách hraničících s nechtěným dadaismem. Frázování zpěvu je trošku odlišné. Jeho styl mnohem lépe vystihuje žánr „pop“, hlavně díky otravně prodlouženým koncovkám jednotlivých veršů. Samotný zvuk je popově jednoduchý; začíná obvykle jemným pianem, vybrnkáváním kytary a většinou se pak v refrénu přidají tvrdší kytary a bicí. Čímž se vlastně Deyl mnohem více než komukoliv jinému podobá Ewě Farné.

Poslechněte si píseň Teď  hned

http://www.youtube.com/watch?v=C7Z4iCPE6Eo

Nahlížíme-li na desku jako na komplexní dílo, zjišťujeme, že není o ničem. Jak chce David Deyl zaujmout někoho s texty připomínajícími slovní hru scrabble, hranou ve značně podnapilém stavu, a hudbou sestavenou z mnoha pop-rockových šablon? Velký úkol padá na bedra všemocných producentů a vydavatelů. Pánové, čiňte se!  

David Deyl: Hlavolam
2009, vydal Warner Music ČR
Stopáž: 44:46
Skladby: Teď hned, Ještě máme chvíli čas, Hlavolam, Akorát, Cesta ve dvou, Vzkaz, Přestaň se bát, Druhá tvář, Hry o nás, Zázrak, Nejsme tu náhodu, GoodBye

Témata: