Noví Coldplay znějí jako C tým U2

Jiri-Vanek

Britská skupina Coldplay přichází s novým albem melancholických cajdáků. Tajemný název Mylo Xyloto (podle Coldplay neodkazuje k ničemu, podle wikipedie k chlapci Mylo a dívce Xyloto, případně k výtvarnému stylu španělské urban scény) ale přináší hodně tuctovou hudbu. Zdařilých skladeb je jen pár a zbytek působí jako bůhvíodkud vyškrábaná vata.

Očekávání od páté desky britských melancholiků Coldplay byla vysoká. Věhlasný producent Brian Eno jim na dosud poslední desce Viva la Vida Or Death And All His Friends pomohl najít ztracený dech z předchozího opusu X&Y a podílel se i na produkci letošního CD.

Deska rozhodně nezačíná špatně. Po instrumentálním intru přijde skvěle vygradovaná Hurts Like Heaven, prošpikovaná jemnou elektronikou. Jenže hned další píseň, smyčci přeslazená Paradise s tuctovou melodií, ukáže, že letos se Coldplay s formou zrovna nepotkali. Jasně, Chris Martin má pořád měkoučký hlas, kterým dokáže přecházet do sladkého falzetu, jenomže to, na co jsme byli u Coldplay zvyklí – tedy silné melodie – se bohužel nedostavilo.

Album se sice (kvůli instrumentálnímu intru, dvěma předělům a chabě implantovanému banálnímu příběhu) snaží tvářit jako konceptuální, jenže vůbec nedrží pohromadě a ze všeho nejvíc připomíná výběr bé stran singlů. Písně jako Charlie Brown, Us Against the World, Up In Flames nebo Up With the Birds jsme už od Coldplay dávno slyšeli v období prvních dvou desek, jen se jmenovaly jinak a byly výrazně lepší.

Nemám strach, že by sesbíraný materiál rádiovým dramaturgům nestačil; podbízivá a laciná diskotéka Princess Of China s hostující Rihannou (což je pro Chrise Martina, jak se několikrát vyjádřil, nejlepší skladba alba) přinese Coldplay bezpochyby spoustu nových posluchačů.

Přísnější měřítko ale kromě zmiňované Hurts like Heaven tak snesou možná Major Minus (když zapomenete, že někdy existovali U2) a určitě i elektronický kousek Every Teardrop Is a Waterfall. Ten totiž začíná tam, kde Viva Mylo Xylotola Vida končilo.

Je to smutné, ale je to tak. Jestli se kdysi dalo s jistou nadsázkou hovořit o Coldplay jako o B týmu Radiohead, s letošní deskou jsou spíš céčkem U2. A to je sakra rozdíl.

Coldplay – Mylo Xyloto
Vydavatelství: EMI
Celkový čas: 44:09
Skladby: Mylo Xyloto, Hurts Like Heaven, Paradise, Charlie Brown, Us Against The World, M.M.I.X., Every Teardrop Is a Waterfall, Major Minus, U.F.O., Princess Of China (feat. Rihanna), Up In Flames, A Hopeful Transmission, Don’t Let It Break Your Heart, Up With the Birds

Témata:,