Noví Franz Ferdinand znějí dobře. Jako tehdy, když začínali

Jiri-Vanek

Čtyři roky čekali fanoušci skotské indie skupiny Franz Ferdinand na novou nahrávku. Po elektronických experimentech Tonight nabízí CD nazvané Right Thoughts, Right Words, Right Action návrat k bezstarostnému tanečnímu post-punku, se kterým Franz Ferdinand slavili úspěch v době, kdy začínali.

Franz Ferdinand patří spolu třeba s Kaiser Chiefs nebo Bloc Party ke kapelám, které se v první dekádě třetího tisíciletí – inspirovány úspěchem newyorských The Strokes – nechaly unášet na post-punkové retro-vlně. 

Díky eponymnímu debutu z roku 2004 a zejména díky o rok mladší desce You Could Have It So Much Better se stali jednou z nejzajímavější z nich. Jednoduchá rytmika, odsekávané kytary, vydařené vícehlasy a hlavně chytlavé melodie, to byl jednoduchý recept, jenž jim velká část světa, která má čas na to zajímat se o pop music, žrala i s chlupy a písně jako The Dark Of The Matinée nebo Do You Want To patří k tomu nejlepšímu, co Velká Británie v souvislosti s deset let starým haló okolo indie kytar fanouškům dala.

Poslechněte si Franz Ferdinand v Youradiu

Móda je samozřejmě krátkodobá záležitost a vědomi efemérnosti vlastního počínání čekali Franz Ferdinand celé čtyři roky, než vydali nahrávku Tonight. Zmiňovaný trademark na ní doplnili syntezátorovým třeštěním; přestože tahle deska obsahuje jejich opus magnum, osmiminutovou skladbu Lucid Dreams, předchozí úspěch nezopakovali.

Na v pořadí čtvrté CD se čekalo stejně dlouho jako na to předchozí – čtyři roky. Už podle první dvojice singlů Right Action a Love Illumination ale bylo jasné, že žádný mírný pokrok v mezích zákona se tentokrát nekoná. Čtveřice soustředěná okolo zpěváka Alexe Kapranose si vystačila ve studiu sama, rozhodla se totiž vrátit tam, kde začínala: k jednoduché kytarové taneční muzice, s níž měla tak velký úspěch na prvních dvou deskách.

Povedlo se jí to v podstatě dokonale. Right Thoughts, Right Words, Right Action v podstatě začíná tam, kde You Could Have It So Much Better končilo, což je výhoda i nevýhoda zároveň: vlastně všechno, co nám Franz Ferdinand na novince předkládají, jsme už od nich jednou slyšeli. Navíc v době, kdy to bylo a la mode.

Samozřejmě to není nuda, na to mají Kapranos a kytarista Nick McCarthy příliš velký čuch na svůdně lákavé melodie, takové Fresh Strawberries nebo Bullet budou rozhodně ozdobou koncertního playlistu, jako koneckonců dokazuje druhé bonusové CD se záznamem letošního koncertu. Občas dokonce mírně překvapí nějakou drobnou aranžérskou vychytávkou, ať je to saxofon a syntezátorovíá vyhrávka v Love IlluminationFranz Ferdinand - Right Thoughts, Right Words, Right Action nebo třeba kvákavá odeskávaná kytara na lehké doby ve Fresh Strawberries.

Noví Franz Ferdinand ale celkově nic nového pod sluncem nepřináší. Fanoušci charakteristického Kapranosova hlasu si přijdou na své a ti ostatní ať si radši pustí You Could Have It So Much Better.

Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Action
Vydavatelství: Domino
Celkový čas: 35:04
Seznam skladeb: Right Action, Evil Eye, Love Illumination, Stand on the Horizon, Fresh Strawberries, Bullet, Treason! Animals., The Universe Expanded, Brief Encounters, Goodbye Lovers & Friends

Témata:,