Nový Example: Deník dospělého kluka

KatarínaStraková

Na čtvrté řadovce The Evolution of Man se (původem rapper) Example představuje v daleko popovější poloze. Kdyby z téměř hodinu dlouhé desky vyřadil několik žánrových i zvukových paskvilů, mohla být na světě velmi zajímavá vizitka dospělého (a pokorného) chlápka.

Na letošním festivalu Rock for People Example tvrdil, že jeho nová deska The Evolution of Man bude kytarově – elektronická a že se na ní bude víc zpívat než rapovat. Nekecal.

Novinka Exampla je o vývojový stupeň dál než předchozí Playing in the Shadows. Muzikant se na ní oblékl do melodického popu, který mu sluší, a navíc na sebe hodil staré rapové sako z mládí. I to mu sedí skvěle, a navíc v něm vypadá svěže.

Poslechněte si Exampla v YouRadiu

The Evolution Man je multižánrovější a posluchačsky těžší než předchozí deska. Jako kdyby se Example na albech zabarvoval podle ročního období; tentokrát se neservírují žádné prázdninové zákusky, ale docela těžká sousta, která vyžadují soustředění. Perfect Replacement, vzpomínka na drogovou minulost Come Taste the Rainbow nebo velmi osobní Close Enemies, to jsou skladby, ve kterých Example perfektně pracuje s gradací.

Ve tříminutové písni Are You Sitting Combortably? vystřídá pop s hip hopem a elektrem až k rocku a zase nazpět, slušně zapojuje i efektní smyčky nebo d’n’b. A všechno to otočí několikrát dokola, při tom ale neztrácí charakteristickou obyčejnost a hitovost.

Laťku hravosti a hitovosti drží Example na The Evolution of Man nahoře docela dlouho, jenomže album trvá skoro hodinu a byl by zázrak, kdyby se na něm neobjevilo něco navíc; třeba v Crying Out for Help a Blood From a Stone Examplův smysl pro mnohožánrovost naprosto selhal a dal tak vzniknout paskvilu elektra, něžných houslí, rockových kytar a bůhví čeho ještě.

Problém je na světě i ve chvíli, kdy má Example tendenci v textech filozofovat; za všechny pravdy světa by na albu stačila titulní hit (věděli jste, že Example umí takhle zpívat?)The Evolution of Man, ve kterém dává světu najevo, že i on se jako člověk posouvá. A co teprve smutný love song Say Nothing, vzorový hit tanečně-The Evolution of Manpopového crossoveru? Taky tady Example dokazuje, že jehoh hlas zní mnohem plnějí než kdy dřív.

O tom, jak budou Examplovy skladby z obodbí osobní (r)evoluce znít naživo, se v Praze přesvědčíme 15. března 2013, kdy muzikant dorazí do Incheba areny.

Example – The Evolution of Man
Vydavatelství:
Universal Music
Celkový čas: 54:21
Seznam skladeb: Come Taste the Rainbow, Close Enemies, Perfect Replacement, Crying Out For Help, Queen Of Your Dreams, Say Nothing, All My Lows, The Evolution Of Man, One Way Mirror, Snakeskin, Blood From a Stone, Are You Sitting Comfortably?

Témata: