Ortel vs. Banga vs. Bílá: Komu fandíte vy?

Redakce

Druhé místo v Anketě Český slavík Mattoni 2016 v kategorii Zpěvák roku Tomáše Hnídka alias Tomáše Ortela vyvolává stále rozruch a rozpaky. Měl Stříbrného slavíka získat, nebo ne?

V momentě, kdy byla vyhlášena zmíněná cena, hodně lidí v sálu i u televizních obrazovek zůstalo v šoku. Tomáš Hnídek vystupující pod pseudonymem Tomáš Ortel by podle mnohých sošku získat neměl.

Proč? Za jeho nacistické texty, které zpívá se skupinou Ortel. Ta mimo jiné taky vyhrála druhé místo v kategorii Skupina roku.

S Ortelovým druhým místem nesouhlasí například zpěvák Radek Banga, který dříve vystupoval pod pseudonymem Gipsy. Jako tehdy náctiletý umělec zpíval hrubé texty, za což ho nyní lynčuje internet. Podívejte se na následující srovnání textů Bangy a Hnídka:

Tento obrázek teď koluje po Facebooku. Jenže je správné srovnávat texty, které Banga napsal před patnácti lety a za které se, jak sám přiznává, stydí, s texty, kterými se Hnídek prezentuje dnes? Podle nás ne!

Ke svým starým textům se Radek vyjádřil na sociální síti takto: „Abych věci uvedl na pravou míru – bylo mi 19 let a dělal jsem výhradně hip-hop. Každý má holt kostlivce ve skříni a toto je ten můj. Dnes je mi ovšem skoro 35 let. Bavíme se tedy o textech, jež jsou 15 let staré. Už nejsem ten pubertální frajírek, který neřeší důsledky své tvorby, to je dávno pryč. A i když tato má tvorba byla NAPROSTOU RECESÍ, čili nebyla myšlena NIKDY vážně, určitě na to nejsem pyšný. Mohu ovšem s čistým svědomím také prohlásit, že jsem s těmito sprostými songy nikdy veřejně nevystupoval. V roce 2004 jsem založil skupinu Gipsy.cz a od té doby se má tvorba ubrala úplně jiným směrem. Vulgarismus není známkou jakéhokoliv frajerství, to už vím dávno. V žádném případě tedy není možné dávat do souvislosti tvorbu Gipsy.cz či mé prevence s těmito vulgárními nahrávkami. Pokud ovšem tyto 15 let staré texty ještě dnes někoho pohoršují, samozřejmě se omlouvám a mrzí mě to. Každý byl ale v pubertě a je to prostě věk, kdy děláte hlouposti.“

Banga mimochodem v momentě, kdy Hnídek dostal Stříbrného slavíka v kategorii Zpěvák roku, opustil i se svou manželkou sál. Oba navíc Ortela vypískali.

Na reakci Bangy na Slavíkách reagovala například zpěvačka Lucie Bílá, která tradičně vyhrála Zlatého slavíka v kategorii Zpěvačka roku. Blesku řekla: „Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí.“

Pak ale na Facebooku napsala toto: „Na vánočním turné jsem zalistovala tiskem a dozvídám se, že Radek Banga odešel během Českého slavíka. Svým proslovem jsem reagovala obecně na dění v sále. Každý má právo říct, co chce. Radek má právo odejít. Ortel má právo být tu pro své fanoušky a já zase pro vás tím věčným optimistou, který v každém hledá kousek slušnosti. Neznám tvorbu Ortelu a nejsem tu od toho, abych moralizovala nebo kázala, kdo kam patří, či nepatří. Pokud zákony či stát dovolí, má skupina právo na svobodné slovo a fanouškové zase právo jí posílat hlasy. Ano, máte pravdu, jsem všeobjímající pitomec, ale nehodlám na tom nic měnit.“

Njedřív komentovala gesto Bangy, pak zase prý jen reagovala na obecné dění… To si trochu protiřečí, že?

Korunu tomu dnes nasadil Tomáš Hnídek, který přes Facebook Radkovi Bangovi vzkázal toto:

Co si o celé kauze myslíte vy?

Anketa Český slavík Mattoni 2016: Kdo se jak umístil?

JE TO TADY! Ortel dostal Slavíka! A dokonce dva!