Patriciina tři P: Poprvé, přirozeně, počesku

petradamek

Co má ta holka pořád s Obamou? Snad ve svých devatenácti neholduje americké politice? Ale kdepak! Dívka, která „sedla na letadlo, s kufrem plným odvahy, šátkem zamávala letmo, jede sbírat dolary“, o níž se zpívá v písničce Obama, je ona sama – talentovaná zpěvačka Patricie. Na debutové desce Obamamania zúročila nejen americké zážitky.

Příjemné zjištění na úvod – zaoceánský pobyt mladou českou zpěvačku Patrici výrazněji nepoznamenal. Nepochytila „emerické“ manýry mladých českých zpěvaček z talentových soutěží, které se bezhlavě stylizují tu do Christiny Aguilery, tu do Beyoncé. Kdepak, mladá hvězdička Patricie zůstává hezky česká. Kromě dvou výjimek (španělština, angličtina) zpívá tak, jak jí zobák narostl, a její přednes je sympaticky přirozený.

Poslechněte si Obamamanii

Právě přirozenost a skromnost jsou zdaleka největšími přednostmi téhle devatenáctileté modrooké zpěvačky. Sama tvrdí, že nechce být zvířátkem v kleci a umělou ikonou, která vlastně neexistuje, a namísto cesty přes televizní soutěže zvolila zdlouhavější rozjezd od nuly. A možná právě to byl důvod, proč se zalíbila písničkářskému kolegovi z vydavatelství Championship Records Xindlovi X, který ji loni pozval na turné po republice.

Prožeňte Patricii Googlem a mimo jiné se dozvíte, že hraje country-pop. Prožeňte Patricii vlastními zvukovody a zjistíte, že škatulka country-pop je bývalé člence Bambini di Praga přeci jen těsná. Ve skladbě Pámbů si odskočí na jih, zavrtět se do latino rytmu (

a Kauboj vás zase odveze na venkov do víru místní country tancovačky. Na desce se ale objeví i náznaky hiphopu, funky nebo R’n’B.

Ukázky z Obamamanie: tady nebo v YouRadiu

Vedle přihlouplých slov, kterými textaři rádi kazí dojem mladým zpěvačkám (namátkou třeba Markétě Konvičkové), působí ty Patriciiny – autorské – poměrně svěže. Jednak máte pocit, že ví, o čem zpívá, textům navíc nechybí nadhled a vtip – tak jako ve Zvyřátkách: Ethanol z nás dělá hovádka/ v záchodový míse končí pohádka. Ethanol z nás dělá prasátka/svoje játra posíláme na jatka.

Jediným, ale zásadním problémem jsou tak Patriciiny pěvecké schopnosti. Problém není v barvě hlasu, ale Obamamanianapříklad v protažených samohláskách, které tahají za uši. Studiová retuš by místy velmi prospěla, osobně si však nemyslím, že by na sobě Patricie nedokázala zapracovat. A kdo ví, třeba bude za pár let Xindl X předskakovat jí.

Patricie – Obamamanie
Vydavatelství: Championship Records
Seznam skladeb: Obama, Pámbů, Simona, Zvyřátka, Kauboj, Za sluncem, Čáry máry mák, Nesnesitelná težkost bytí, Pohádky, Letem světem, Medový úd, Woman

Témata: