Pěkně divné a občas i nechutné beauty trendy, které uctívali naši předkové

Redakce

Beauty trendy se mění stejně jako aprílové počasí, a to rozhodně neplatí jen o současnosti. I naši předci měli každou chvíli rádi něco jiného. Některé módní záležitosti byly přinejmenším podivné.

  1. Nalepovací znaménka krásy
    Specialita halvně ve Francii 18. století, spojená s tunou těžkého bílého make-upu. Nalepovací znaménka se dala sehnat ve všech myslitelných tvarech a velikostech a žádná pravá dáma bez nich nevyšla.
  2. Falešné žíly
    Další trend z Francie, ještě o něco divnější než znaménka. Na té bíle natřené pleti se totiž tehdy musely zračit modré žíly. Kdo to neměl přirozeně, musel si je barvou domalovávat, a to zejména na krku a v dekoltu.
  3. Vytrhávání pubického ochlupení
    Tohle pochopí asi jen ženy, které si i dnes nechávají rozkrok odchlupovat třeba voskem. Původní americké Indiánky věřily, že je to ostuda, mít chloupky na intimních místech. A tak – jen, co se jim tam nějaké objevily – si je musely nechat od starších příslušnic z kmene vytrhat. Jaudy.
  4. Roztahovací korzet
    Korzety samy o sobě jsou dost šílený trend. Obzvlášť podivný byl ovšem roztahovací korzet. Smyslem tohoto kousku šatníku je vytvořit nositelce široký dekolt a útlý pas. Roztahovacý korzet měl uprostřed speciální konstrukci, která roztahovala ňadra co nejdál od sebe, aby hrudník působil ještě větší.
  5. Srostlé obočí
    U Fridy Kahlo to byl symbol, dnes je to spíš odpudivé, starověcí Řekové ale srostlé obočí na ženách přímo milovali. Bylo to znamení čistoty a inteligence, a tak si ho ty, které jím neoplývaly od přírody, domalovávaly černým líčidlem.
  6. Naducané tvářičky
    Zatímco zbytek světa miloval šíthlé ženy s plodnými boky a prsy, v Číně v období dynastie Tang platilo, že čím naducanější, tím lepší. Ženy s velkými čely a a velkými, růžovými tvářemi byly považovány za nejkrásnější.
  7. Nakreslené punčochy
    Velký trendy ve 30. a 40. letech hlavně v Americe. Bez punčoch na ulici žádná slušná žena nesměla, jenže to bylo nedostatkové zboží. A taky si dámy tenký proužek na zadní stranu nohou malovali tužkou. Ty vynalézavější si dolní končetiny ještě lakovaly průhlednými spreji, aby se jim leskly jako v punčochách.
  8. Malé nožky
    Jasně, že ploutve se k dámě moc nehodí, v Číně s tím ale zašli do extrému. Dívky z lepších rodin, pokud se chtěly dobře provdat, musely od dětství podstupovat bolestivý proces zmenšování nohou. Dlouhodobé nošení tvrdých a malých botiček jim pak způsobilo obludné deformace a ještě dnes se dají najít nebohé babičky se zničenými chodidly.
  9. Žádné obočí
    Dnes si ženy na oholené nadočnicové oblouky obočí alespoň nakreslí – i když, většinou je to totální katastrofa – v renesanci, ač se jednalo o dobu osvícenou, ale obočí platilo za příliš sexuální, a tak muselo beze zbytku pryč. Co je přitažlivého na obočí, to tedy vážně nevíme.
  10. Černé zuby
    A ještě jeden nechutný trend z Asie. V Japonsku platily černé zuby tisíce let za symbol manželského závazku a krásy. To by bylo něco pro lenochy, které nebaví čistit si zuby, co? Ale umíte si představit ten smrad?

Nejzvrácenější národ historie? Římané! 8 absolutních nechutností, které vážně dělali

Štěstí, že žijeme v 21. století: Z těchto nákresů operací z viktoriánské éry běhá mráz po zádech