Po Enter Shikari nezůstal v Praze kámen na kameni

kristinabila

Enter Shikari včera v Lucerna Music Baru hráli tak ostře, jako když se sekáček zabodává do ledu. Frontman Rou Reynolds kromě toho stíhal lézt po fanoušcích i reprobednách a představil také novou desku The Mindsweep, která vyjde 19. ledna. Škoda jen, že hardcorový večírek nezakončily skladby jako Zzzonked nebo No Sleep Tonight.

„Je to až příliš dlouho, co jsme tu naposledy hráli,“ prohodil správně frontman Enter Shikari Rou Reynolds k přeplněnému pražskému Lucerna Music Baru. A to dokonce tak dlouho, že to ani sám nedokázal spočítat. Od roku 2011, kdy na stejném místě smetli Enter Shikari fanoušky hlavně s deskou Common Dreads, jim v diskografii přibylo pár zářezů a v kariéře zkušeností. Kapela je teď ještě živelnější a dokáže udělat stonásobný bordel než kdysi.

Když se v půl deváté začalo ze sálu ozývat dunění se známou příměsí trance i metalu, lidé ve frontě vedoucí až na zastávku Václavského náměstí se lehce opotili. Někteří se snažili udržet optimismus, že „přece ještě nemohli začít, když je nás pořád tolik venku.“ Všem se znatelně ulevilo, když zjistili, že na pódiu začala řádit teprve předkapela The Hacktivist, která se svým stylem Enter Shikari velmi podobala. Dav v sále sestava zaujala natolik, že vytvořil slušný kotel. Z balkonu na ně konec konců přišla hodit očkem i paní uklízečka a podle výrazu si koncert pochvalovala.

Enter Shikari se už nespokojili jen s jedním skromným počítačem na stojánku jako minule. Sbírku elektromašinek a efektů rozšířili natolik, že byl problém na scénu nacpat bicí. Z pódia se vůbec stala opičí dráha, mezi níž museli hudebníci kličkovat. A ačkoliv Shikari zbytečně natahovali čas, fandové je podrželi. A to doslova. Už při třetí skladbě se v Music Baru zatápělo natolik, že si kytarista i s mikrofonem mohl dovolit stoupnout na ruce fanoušků a zahájit tak nekončící stage diving. Zvukaři rolovali kabel od mikrofonu podruhé, když se zpěvák vydal na malou soukromou párty k baru. Trochu nesví se možná cítili i v momentě, kdy Rou Reynolds vylezl na dvě bedny aparatury a předstíral, že se mu klepou nohy. Co na tom, že na sobě měl decentní sáčko? Vygradovat situaci umí pořád.

Kombinací elektra a hutných kytar na začátku kariéry kapela zaplácla díru na trhu. Jejich hardcore ale nepřestává bavit ani po letech. Enter Shikari hráli tak ostře, jako když se sekáček zabodává do ledu. Odlítavající kousky tříště si publikum nechalo s radostí zabodávat do těla – třeba takovou Gandhi Mate, Gandhi, Juggernauts i „něžnou“ Constellations řvalo s takovou intenzitou, až všem na krku naběhly žíly. Lucerna baru se opravdu dostalo Mindsweep, s nímž pánové přijeli.

Rozpumpovanou atmosféru tak narušilo akorát to, když produkce po hodině skončila. Pravda, přídavek stál zato a  sál se na moment stal snad i smrtelně nebezpečným místem. Jenomže zásadní skladby, které nezazněly – Zzzonked, No Sleep Tonight – muzikanti hezkým úsměvem nenahradili. Snad šlo o nevyslovený slib, že Prahu s nimi příště zase rozpráší.

Enter Shikari
Praha, Lucerna Music Bar, 13. 1. 2015
Support: The Hackvist

Témata:,