Pomsta židů. Tarantinovi Hanebný pancharti přepisují historii

Stefan-Titka

Neposedný filmař Quentin Tarantino se znovu vrací na plátna a tentokrát si bere na paškál válečnou tématiku. Do zbraně povolal Brada Pitta a spoustu evropských herců, se kterými ve filmu Hanebný pancharti přepisuje nejen žánr jako takový, ale odvážně dokonce i samotné dějiny.

Jak je u Quentina Tarantina dobrým zvykem, film rozdělil do pěti kapitol, i když pro změnu seřazených hezky chronologicky za sebou. A to zdaleka není všechno, čím poznáte ve filmu Hanebný pancharti autorův rukopis. Nechybí samozřejmě opravdu dlouhé, vypointované dialogy, scény, které se nebojí ukazovat násilí hezky zblízka, popkulturní odkazy nebo perfektní režie, která ví, jak diváka na sedačce napnout a držet v hrsti.

Množství střelby nahrazují vybroušené dialogy
Na začátku jako jediná unikne židovka Šošana před plukovníkem Landou, který povraždil celou její rodinu. V Paříži se pak Šošana pod jiným jménem stará o vlastní kino. Když ale toto kino vyberou jako místo pro opulentní premiéru německého filmu, kam přijde vyhlášená smetánka nacistů, začne spřádat plán pomsty. O akci samozřejmě ví i Pancharti, tajná partyzánská jednotka operující v týlu okupované Francie, která si premiéru nechce nechat ujít.

Hanebný pancharti nejsou válečným filmem v tom smyslu, že se tam hodně střílí a že pořád něco exploduje. Tarantino místo toho poctivě buduje atmosféru založenou na vybroušených dialozích. První kapitola se prakticky celá odehraje v místnosti, kde dvě postavy vedou rozhovor, ale způsob, jakým to kamera nasnímala a hlavně herci zahráli, vás uhrane.

Podívejte se na trailer filmu

http://www.youtube.com/watch?v=-F1ODQHgOqc

Opora, jakou Tarantino našel v hercích, je skoro neuvěřitelná. Zatímco Brad Pitt a jeho Aldo Raine, drsný velitel Bastardů s čelistí Pepka Námořníka a silným jižanským přízvukem, nepřekvapí (Pitt je znovu výborný), objevem je tu prakticky neznámý Christoph Waltz, jehož kreace v roli hlavního záporáka, plukovníka Hanse Landy, je obdivuhodná a spolu se Šošanou (Francouzka Mélanie Laurent) dostává ve filmu po zásluze i nejvíc prostoru.

Jaké by to bylo, kdyby…?
Sympatické na snímku je, že se nebojí přepisovat historii. Proč stále dokola točit filmy o holokaustu, o tom, jak Němci hyzdili tvář světa, zatímco ostatní tomu dlouhou dobu jen nečinně přihlíželi? Tarantino si natočil vlastní verzi minulosti, ve které se zakořeněná židovská křivda dere na povrch v rudých barvách. Obrátil pasivní rekapitulaci ve vlastní imaginaci. Závěrečné velkolepé finále se všemi velkými hlavouny Třetí říše pak jako by plní sen všech lidí, kteří se kdy nad druhou světovou válkou zamýšleli. Jaké by to bylo, kdyby…?

Za zmínku stojí, že v nakladatelství Mladá fronta vychází knižně filmový scénář k filmu. Stojí rozhodně za přečtení už z toho důvodu, že ne všechno z něj se dostalo do samotného filmu.

Hanebný pancharti (Inglourious Basterds)
USA / Německo / Francie, 2009,  české titulky
Režie:Quentin Tarantino
Hrají: Brad Pitt, Christoph Waltz, Mélanie Laurent, Eli Roth, Til Schweiger a další
Premiéra v ČR: 27. srpna 2009