Postapokalyptické filmy z 21. století: Z těch mrazí…

Redakce

Svět zamořen virovou infekcí, zničen přírodní katastrofou nebo šílenou válkou. Jaké jsou podle nás nejlepší postapokalyptické filmy natočené v 21. století?

  • Ledová archa (2013) – Naši Zemi zachvátila druhá doba ledová a světem již osmnáct let jezdí vlak, ve kterém jsou přeživší. Každý vagon představuje jinou společenskou vrstvu, která začíná u chudých lidí. Ti už mají všeho dost a rozhodnou se pro revoluci, během které začnou prostupovat vagóny až dopředu…
  • Labyrint: Útěk (2014) – Filmová adaptace knižního bestselleru, kterého se film drží jen zřídka. To však neznamená, že by se film nepovedl, ba naopak! Celou dobu zůstáváte v napětí a čekáte, co se stane. Vše začíná u Thomase, který se ocitne ve výtahu, který končí na neznámém místě s názvem The Glade. Zde už je skupinka chlapců v odlišném věku, kteří žijí na louce s lesem, která je ohraničená obrovskými zdmi. Za nimi se nachází velmi rozsáhlý labyrint, kde se domnívají, že není cesta ven. Každý den tam je vyslána skupinka runnerů, kteří zkoumají cesty, někdy se však někdo nevrátí… Příběh dostane ještě větší ráz, když se v něm objeví Tereza, která se tam také dostala výtahem. Brzy postavy zjistí, že jsou jen experimentem na vytvoření protilátky, která má čelit viru zvanému The Flare, který se po světě rozšířil.
  • Na hraně zítřka (2014) – Film, kde hrají Tom Cruise a Emily Bunt, se odehrává během apokalypsy. Mimozemšťané terorizují Zemi a lidé proti nim nemají skoro žádnou šanci, protože nevědí, kdy se co stane. Jejich slabinu však zachrání Will Cage, který získá schopnost resetovat den pokaždé, když umře. Jemu vše přijde jako jedna velká noční můra. A i když nemá žádné zkušenosti, stane se tím nejdůležitějším článkem. Později zjistí, že v tom není sám, a to když narazí na členku speciální jednotky Ritu Vrataski. Díky nim se podaří zvrátit válku… Snímek je výborně zpracován.
  • Úsvit planety opic (2014) – Zde se po planetě rozšířil silný virus, který geneticky modifikoval opice, a ty se staly hrozbou. Opicím vládne šimpanz Caesar. Země se dostala do opičí moci a zvířata zabydlená v lesích u San Franciska zavádějí vlastní pravidla a zákony. Skupinka lidí, která odolala zákeřnému viru, se snaží opičí sídlo a dominantu narušit. Ve filmu navážete vztah s oběma stranami a nebude vědět, komu fandit víc.
  • Šílený Max: Zběsilá jízda (2015) – Film, který získal ocenění šesti Oscarů, je jedním z největších trháků všech dob. Max žije ve zpustošeném světě, kde i divák cítí v ústech prach a kouř z pneumatik. Není zde žádná zeleň a voda je klíčovým zdrojem pro přežití. Max nejdříve před celým světem utíká, ale pak se mu zkříží cesta s tyranem jménem Immortan Joe a spustí se boj o život. Přivázán na čelo vozidla nedobrovolně pronásleduje imperátorku Furiosu, na kterou později osobně narazí a zjistí, že mají společný cíl…

Kultovní filmy z devadesátých let: Máte je nakoukané všechny?

12 zajímavostí, které byste měli vědět o filmu Dítě Bridget Jones předtím, než přijde do kin