Postradatelní 3 by se obešli i bez Arnolda Schwarzeneggera

Stefan-Titka

Neopouštěj staré známé pro nové – i tak bychom mohli shrnout třetí díl Postradatelných, který po dvou dílech, miliónových tržbách a spoustě dalších hodin strávených v posilovně vrací do hry bandu žoldáků v čele s nesmrtelným Sylvesterem Stallonem. Má ale cenu staříky v jejich hře na vojáčky ještě podporovat?

Tentokrát se parta Postradatelných kolem Barneyho Rosse (Sylvester Stallone) zaplete do sporu mezi ním a „oficiálně mrtvým“ Conradem Stonebanksem (Mel Gibson), jedním ze zakládajících členů skupiny. Ten se ale rozhodl přidat na temnou stranu a stal se z něj jeden z největších obchodníků se zbraněmi. Barney cítí, že takový formát si žádá nový přístup, a tak se rozhodne svůj tým do příští akce výrazně omladit a starou gardu – k její nelibosti – nechat doma.

Sylvester Stallone ožívá aneb 10 nejlepších akčních scén

Když Stallone v roce 2010 přišel s konceptem ansámblového filmu, kde se bok po boku objeví akční hvězdy 80. a 90. let, nebyly to jen kariéry rivalů, které se mu podařilo resuscitovat. Podařilo se mu oživit hlavně vlnu nostalgie po jednoduchých, nijak nekomplikovaných akčních filmech, v nichž hrdinům zásadně nedochází munice a kulky je zázračně obstřelují, místo aby jejich životy ukončily.

Nedá se ale říct, že by Postradatelní byli pouze derivátem béčkových akčních filmů a kopírovali stokrát viděné. Spíš navazují na tradici, těží z divácké poučenosti a v hlavě uložených hračičkovských vzpomínek na klukovská léta s atrapami zbraní a červeným šátkem přes čelo. Přidaná hodnota je tu tedy ze strany tvůrců především znalost žánru a ochota utahovat si z něj, což byla vlastnost, kterou klasiky žánru tři dekády dozadu příliš nedisponovaly.

Expendables 3 jdou ale za hranici těchto meta vtípků na žánr samotný a pronikají až do osobnější/bulvární sféry. Zatímco Chuck Norris vyprávějící vtip o své fikční postavě ve druhém díle byl okázalým pomrkáváním na popkulturní dopad Norrise na společnost, s příchodem Wesleyho Snipese si scenáristé neodpustili propašovat do dialogu vtípek z jeho soukromého života o pobytu ve vězení za daňové úniky. Koneckonců, i obsazení Mela Gibsona do role hlavního záporáka dost dobře ladí s jeho současnou pověstí, rozpoutanou různými skandály.

To všechno je samozřejmě hezké, ale co už tak hezké není, je fakt, že jak Gibson, tak Snipes nemají prakticky co hrát. Gibson ještě z klasického padoucha vytěží, co se dá, Snipes ale po našlápnuté úvodní sekvenci prakticky vymizí z centra dění. Spolu s nimi do týmu přibyl i Antonio Banderas, jehož etuda „jsem Španěl, takže nezavřu pusu do konce filmu“ je sice tlačená trochu na sílu, rozhodně si ji ale člověk zapamatuje spíš než svalovce, co to umí s noži.

Naprosto tristní výkon na hranici parodie sebe sama pak podává navrátivší se Arnold Schwarzenegger, kterému by člověk i odpustil, že na fyzicky náročné akce už nemá a většinu scén stráví za kulometem ve vrtulníku před green screenem. Zatímco na Stallonovi je alespoň vidět snaha jít do plných a předvést uvěřitelné herectví, Schwarzenegger působí dojmem, jako by stál před kamerou poprvé a odříkával text, který mu režisér napsal na kus papíru.

Celý film je v podstatě jen o lovení posledních zbývajících kusů představitelů akčních hrdinů a i Stallone musí nejspíš podle prvních čísel návštěvnosti tušit, že počáteční nadšení z „velké party znovu pohromadě“ opadlo a recept, kudy sérii vyslat dál, se zatím najít bohužel nepodařilo.

Expendables: Postradatelní 3
USA, akční, 126 minut
Režie: Patrick Hughes
Hrají: Sylvester Stallone, Jason Statham, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Dolph Lundgren, Mel Gibson a další
Premiéra v ČR: 14. 8. 2014 

Témata:,