Prago Union jsou zpátky. Sice bez zubů, ale kousat pořád umí


Pětileté čekání na následovníka dost možná nejlepší české hiphopové desky všech dob, alba HDP, je u konce: Prago Union včera v plném Lucerna Music Baru pokřtili album Dezorient Express. I když nové skladby DJ Mara a Kata nikdo pod pódiem ještě neznal, ani trochu to nevadilo.

Když jsem včera večer vcházel do pražského Lucerna Music Baru, bylo ve vzduchu kromě zeleného dýmu cítit i jisté napětí. Nestává se často, aby při křtu desky nebylo – jako tentokrát – samotné album v prodeji.
Na pódiu pomalu dohrávali Gramy GramatikyDJ Skuplou v zádech, jejich projev ale nechával větší část klubu naprosto chladnou. Nic nepomohly ani dvě pohledné vokalistky, všichni návštěvníci netrpělivě vyčkávali Prago union. O jejich novou desku Dezorient Express tady totiž včera šlo.

Prago union„Na zubech se pracuje. Až budou, narapuju desku znova“
Rozruch nastal až ve chvíli, kdy na pódium floutkovským krokem napochodovala hlavní hvězda večera Kato aka Deph. S cigárkem za uchem nedočkavým návštěvníkům oznámil, že koncert začne za pár minut a předcházet mu bude premiéra videoklipu k prvnímu singlu Myšlenkovej pochod. Fandové video ocenili halasným skandováním.

Po pilotní skladbě Dezorient Express, kterou Prago Union v nové sestavě s DJ Marem odstartovali své více než hodinové vystoupení, Kato omluvně prohlásil: „Já vim, že to ještě neznáte, ale doufám, že to bude srozumitelný,“ čímž si připravil podhoubí pro případné kritiky.
Následující  Ántré ovšem potvrdila jeho slova, refrén publikum chytil a tempo nabíralo na obrátkách. Myšlenkovej pochod (sice s dvojím začátkem a komentářem „znova, pust to znova, mě rozhodilo, ty vole, kde mám pivo“) s řadou typických vtipných obratů (všichni končí na drogách/jen my jsme na nich začali) už pak fanouškům zvedal ruce nad hlavu ruce a Kato se vrátil do svého živlu.

Prago unionDalší nové skladby Kato chytře prokládal staršími, pod pódiem ale i tak bohužel vznikala hluchá místa v nových textech. Publikum až křečovitě viselo na každém Katově slově, stejně ale nebylo s to pochytit myšlenku. Došlo to tak daleko, že Kato musel docela vtipně napomenout zvukaře: „Potřebuju, aby mi bylo rozumět, i když nemám zuby.“ Po chvilce ještě dodal, že na zubech se pracuje a až budou, narapuje Dezorient Express (ve stejnojmenném tracku vtipně říká u mýho konta zvolna roste fronta/exekutoři si mě podávají jako jointa/kam se podívám, tam hoří termíny/všechno je jinak dřív než zavřu noviny a nic není jedno, ale jedno je jistý/naše úmysly byly na rozdíl od nás vždycky čistý) ještě jednou a dá ho zdarma na internet.

Poslechněte si Prago Union, když hráli nové věci pro Rádio Spin

Netradičně pak probíhal samotný křest alba, takzvaný křest ohněm. Cédéčko, na které stříkal Kato sprejem přes zapalovač, držel na pódiu náhodně vybraný (a notně vyděšený) fanoušek.
Co naplat, největšího ohlasu se ale podle očekávání dočkaly staré známé hity jako Verbální atentát nebo Kandidát vět, částečně si úspěch vysloužily i nové pecky Hip Hop a Furt to tak máme…. I proto je teď těžké posoudit, jak si nové album v porovnání s tím starým stojím.
Už nyní si ale můžeme radostně povyskočit, že Kato je zpátky. Sice bez zubů, ale kousat pořád umí.

Prago Union (+ Gramy Gramatiky)
Praha, 4. 5. 2010, Lucerna Music Bar

Témata:, ,