Prago Union v Lucerně: Kdo umí? Kato umí!

KatarínaStraková

Loni v listopadu vyprodali v Praze dva koncerty za sebou, letos v únoru dostali Anděla za desku Dezorient Express. Není se proto co divit, že i včera praskal Lucerna Music Bar při koncertu Prago Union ve švech. Ne, Prago Union o přízeň fanoušků škemrat nemusí. Naopak, fanoušci neúnavně škemrají o přízeň Kata a spol.

I včera, v domovském Lucerna Music Baru, prosili fanoušci Prago Union o trochu Katovy pozornosti. Zhruba polovinu diváků tvořili mladiství „hopíci“ v čepicích s plochým kšiltem, zbytek zastoupili mladiství intelektuálové, Livě Bandjež byste si pro jejich dredy a free šaty klidně spletli s fanoušky skáčkových Sto zvířat.

Večírek s artefakty
Tihle flinci a floutci spolu s Katem a jeho živou kapelou Livě Band (bicí, kytara, basa, saxofon, flétna a MPC) nachystali v Lucerně večírek, na kterém létaly fórky, narážky, vzpomínky a také několika artefaktů.

Ostražitý fanoušek v přední řadě tak po krátké bitce vítězně ulovil Katovu zpocenou kšiltovku, slečna v bílém triku si pro sebe zase ukořistila bubeníkovu paličku, byť se o ni musela troufale přihlásit. Když se totiž bubeník rozhodl mrštit ji ležérně do hlediště, omylem dohodil pouze do poloviny pódia a fanynce musel suvenýr podat fotograf.

…a pak je tady Kato
Existují hiphopeři, jako je například Rytmus, kteří světu buď nic sdělovat nechtějí, anebo mu prostě nemají co říct. A pak je tady Kato.
Jestliže o něm Affro z časopisu Bbarák říká, že je to „nejkousavější bezzubý básník, jakého na svém pouličním hřbetě Praha nosila“, není to jen laciné PR. Je to fakt. Kato je hiphopový Jacques Brel, génius rapu, autoironik, který vtipem a hloubkou textů trumfne i Eminema.  

Na programu Kata a spol. (DJ Maro je po nedávné autonehodě ještě v nemocnici) tentokrát nechyběly kusy z poslední andělské studiové desky Dezorient Express (Kata strofy –

) si Prago sáhli i do historie; ve Zvyřátkách zahostovala asi stokilová černoška, jejíž kvílení ale chvílemi nebylo (naštěstí) skoro slyšet.

Zato Livě Band hrál skvěle. Sehraná a vnímavá kapela sebejistě doprovázela Katův rap; dvakrát škoda horšího zvuku, kvůli kterému zanikla některá šikovná sóla na saxofon či příčnou flétnu.

Pro všechny zábavným, pro Kata možná trochu tristním momentem pak byla live verze písničky Zakázaný ovoce z bonusového CD Metronom (2010), již Adam četl z listu. „Já jsem se nestih naučit text a nepamatuju si refrén“, přiznal se smíchem a nechal si zapomenutá slova poradit od ochotného publika.

Prago Union – Zakázaný ovoce

Včerejší Prago Union zřejmě nebyli nezapomenutelní. Na druhou stranu Lucerně připomněli originalitu a obratně zvrátili zlá tvrzení, že hip hop už není umění. (Kdo umí? Kato umí!)
A vzpomínalo se také na DJ A.L.I.ho aka 2REC, který před dvěma lety zemřel na rakovinu. Rest in Peace.

Prago Union
Boombax
Support: DJ Fatte, Rest & DJ Fatte ft. Paulie Garand
Praha, Lucerna Music Bar, 19. Dubna 2011

Témata:, ,