Profesionálové dovedli Skyline do špinavých ulic. Dobře udělali

Jana-Moravcova

Remcálkové, kterým je stále trnem v oku zánovní pěvecká síla Marka Rybin, mohou konečně odpočívat v pokoji. Skyline po personálních změnách vytunili čisťounký zvuk na garážovou odnož a sterilitu předchozích nahrávek nahradili špínou ulice. Léčba šokem na nové desce Private Madness, Public Danger úspěšně pokračuje. A začíná se vyplácet.

Samotní Skyline přiznávají, že jejich největší snahou bylo převést na studiové album hlavní zbraň – atmosféru a energii koncertního pódia. Ne každému se daří vize zhmotnit, Skyline se však se svou pátou řadovkou Private Madness, Public Danger řadí mezi ty šťastnější.
Pokývat hlavou můžeme po dvou letech i nad výkonem Marky Rybin (ex-Gaia Mesiah) za mikrofonem. Jestli jí něco nelze upřít, pak je to dobrá angličtina a zpěv, který se konečně stal plnohodnotnou součástí skladeb. Na předchozích deskách totiž ženské party působily spíš jako křoví, které si občas vyskočí do světla reproduktoru a pak zase zmizí. Skyline v novém dávají Marce Rybin mnohem větší prostor; nezbývají na ní jen vokálové opakovačky, ale pomáhá i s rapovacími party nebo rovnou zastane takřka celou skladbu jako v případě singlu Hungover nebo Better Bright Tomorrows.

Posluchněte si Hungover

Vítejte u profesionálů
Co má tak výrazný posun Skyline na svědomí? Změna zvuku je pro Skyline přirozeným vývojem a s Dušanovou pomocí se nám podařilo přenést na desku energii z našich koncertů," tvrdí členové kapely a naráží na pomoc producenta Dušana Neuwertha (Tata Bojs, Vypsaná Fixa atd.)
Prvním vodítkem k rozuzlení tajemství by mohl právě Neuwerthův dohled, albu totiž dodal tolik potřebný ostrý ráz a kapelou vytouženou „živost“.
Druhým momentem je inspirace legendárním televizním seriálem Profesionálové. Název pilotního dílu totiž kapela použila jako jméno téhle desky a do jejích útrob přenesla i hodně z atmosféry zločinem prolezlých špinavých ulic. Do tanečního elektropopu tak najednou vpluly rockové prvky (Puppets, You Don‘t Know Me), mlhavé tajemno se zvonkovými samply, které navodily patřičnou atmosféru problikávajících světýlek (City Lights), agresivnější elektronika (Me Me Me) ale i hravé kousky s roztomilými samply a udělátky jako je Boost nebo singl Hungover.

Poslechněte si You Don´t Know Me

http://www.youtube.com/watch?v=U13LhHq_vPA

Nechte se nabít
Na novinku Skyline se vešla dvanáctka skladeb, ale ani o jedné nelze říci, že by tam nemusela být. Nijak výrazně se sice nedoplňují, žádná ale také výrazněji nenarušuje strukturu. Snad jen s výjimkou nadupaného otvíráku You Don‘t Know Me, který si díky energii a atmosféře jednoznačně zaslouží největší pozornost. Deska jako celek ale každopádně nedá šanci na oddech, což ostatně Skylie ani nechtějí. To, co chtějí, je předat dál energii, která z nich dělá jednu z nejlepších tanečních kapel u nás. Na desce Private Madness, Public Danger se jí to podařilo.

Skyline – Private Madness, Public Danger
Vydavatelství: SubPub Records
Celkový čas: 43:54
Seznam skladeb: You Don‘t Know Me, Black Hole, Hungover, Get Out, Puppets, Fever Pitch, Night, City Lights, Me Me Me, Boost, Better Bright Tomorrows, Tell Yout Town Goodbye

 

Témata:,