Queen byli v Praze skvělí. Ale smetanu slíznul božský Adam Lambert

sindlauerovamarta

Kapele Queen jde hlavně o to, aby důstojně pokračovala v úchovávání památky na zesnulého mistra Freddieho Mercuryho. A s výstředním Adamem Lambertem se jí to (konečně) daří, jak ukázala včera v pražské O2 aréně.

Naposledy tu britští Queen byli v roce 2008. Tenkrát si přivezli jako hlavního zpěváka Paula Rogerse, drsného motorkáře, kterému to často ujíždělo a jeho emoce by se daly přirovnat k emocím železného sloupu před O2 arenou. Nebylo to ono. Původní členové formace, kytarista Brian May a bubeník Roger Taylor, by museli být slepí a hluší aby si toho nevšimli. Proto se začali poohlížet po novém zpěvákovi. Jenže kdo zvládne tak náročný repertoár a zároveň bude bavit?

Ten člověk se našel. Adam Lambert, někdejší finalista talentové soutěže, je sólově spíš popař, ale jeho živá vystoupení jsou hodně teatrální, podobně jako kdysi ta Freddieho. A hlavně: do vínku dostal silný hlas a obrovský rozsah. „Nebojím se říct, že Adam má lepší hlas než Freddie,“ nechal se dokonce slyšet May. A Lambert dal za pravdu jeho slovům i v Praze. Od začátku do konce podával strhující výkon bez jediného škobrnutí, stíhal u toho tanečky, grimasy, vtípky, balící pohledy do publika a zároveň jako by se každý tón rovnal deseti kapkám na jeho čele. 

Vynikajícími pěveckými orgiemi natupírovaného mladíka se ale ostatní členové kapely nenechali zastrašit. May předvedl celou řadu sáhodlouhých a takřka neuhratelných sól, s ležérním stylem sobě vlastním, a Roger Taylor si dal bubenickou bitvu s vlastním synem Rufusem. A když si Roger stoupl za mikrofon, jeho vokál sice neohýbal konstrukční trubky areny jako ten Adamův, ale třeba song These Are The Days Of Our Lives s promítanými záběry na Farrokha Bulsaru si žádal člověka, který Freddieho doopravdy znal a mohl tak písní dodat patřičnou emoční hloubku. 

Z téměř třicetipoložkového seznamu kvalitních a mistrovsky provedených skladeb se těžko vybírá něco, co by vyčnívalo. Ačkoli – svíjení se na gaučíku během Killer Queen způsobilo u některých mužských návštěvníků pochyby o sexuální orientaci, na to vemte jed. A co teprve Under Pressure, které i jindy přísné členy ochranky donutilo k pokusům o jemný headbanging. 

Jen škoda, že do setlistu se nedostalo něco z Adamovy sólové tvorby. Mnohým návštěvníkům by pak už ani nepřišlo, že zpěvák jezdí s Queen proto, aby zakryl svou vlastní, dle jejich slov plytkou hudbu. Kdyby se staříky nacvičil třeba rozmáchlou baladu Soaked nebo hlasově vrstvenou Voodoo, show by to nepokazilo. Tak si to, chlapci, do příště určitě nacvičte.

Queen a Adam Lambert
Praha, O2 aréna, 17. února 2015

 

Témata:,