Recenze: Krysař v divadle stojí za to

Redakce

Kupecké město Hameln, v něm jeho obyvatelé a kromě nich krysy. Moře krys, které všude lezou, všechno sní, roznášejí nemoci. Je jich více a více, jsou větší a větší. Jediný, kdo může městu pomoci, je Krysař…

Ten k sobě dokáže zvukem své píšťaly přivábit všechny krysy a odvést je do vody na jistou smrt. Nikdo jiný tento zvuk neslyší.

Krysař splní Hamelnu jeho přání a zbaví město krys. Za svou práci však, i přes všechny sliby o penězích, nedostane nic.

Za to čeká obyvatele odplata. Píšťalou je Krysař omámí a odvede na horu Koppel, která se otevře a pohltí je.

Přežijí jen dvě nevinné osoby, které nemají rozum, aby ublížily – opožděný Sepp Jörgen, který odolá zvuku píšťaly a ujme se nemluvněte, které tak rovněž přežije a dostane šanci na nový život.

Až mrazivě pravdivý příběh o lidské povaze od Viktora Dyka, který napsal na základě pověsti, nyní můžete navštívit ve Švandově divadle. A jedná se vskutku o zajímavou podívanou.

Režisér Dodo Gombár vsadil na netradiční obsazení hlavní postavy – Krysaře totiž hraje žena, Klára Cibulková. Ze začátku vás napadne – proč vlastně?

Ale pak si řeknete – proč ne? Klára Cibulková hraje najisto, stejně jako ostatní herci.

Ze začatku vás možná trochu překvapí, že Krysař není muž, ale po chvíli vám to tak už ani nepřijde. Z dalších herců zaujmou zejména Martina Krátká v roli Kätchen, Jacob Erftemeijer jako Sepp Jörgen a Petr Buchta v roli Frosche.

Velmi překvapí i Eva Josefíková, která zde ztvárňuje roli Lory, a dokazuje tak, že není herečkou pouze princezen. K tomu všemu zdařilá minimalistická scéna, kde se efektivně využívají cihly, které všichni herci v průběhu představení různě přeskládávají, originálně pojaté kostýmy připomínající leckdy obrazy a dobře zvolená hudba podtrhnou toto dílo jako celek, který je rozhodně dobré vidět. Takže vyrazte do divadla!

Vavřinec Hradilek a Petr Šmíd aneb dva kluci z „Ráje”. Přečtěte si rozhovor s nimi

Která herečka na divadelních prknech ukazuje, co má pod sukní?

Témata: