Recenze a galerie: SIGNAL festival – velké očekávání a velké zklamání. Čtěte proč

Redakce

Uplynulý víkend rozzářil Prahu unikátní festival světla. Na třetí ročník nejnavštěvovanější akce u nás se někteří těšili snad celý rok. A jak to nakonec dopadlo? Přečtěte si recenzi Barbory Jůzové.

SIGNAL festival, který spolupořádá hlavní město Praha, sliboval návštěvníkům velkolepou podívanou – videomapping, site-specific projekce, světelné a interaktivní instalace rozmístěné na jednadvaceti místech v okolí centra Prahy. Novinkou byla jednosměrná trasa, která měla návštěvu akce lidem usnadnit a odlehčit dopravě, protože díky tomu bylo možné obejít všechny instalace pěšky. Do festivalu byl zapojen i charitativní projekt Pomáhej pohybem Nadace ČEZ.

Už během festivalu zaznívaly na sociálních sítích recenze, které nebyly zrovna kladné. Češi dokáží být pěkně urýpaní a je jasné, že vyčítat organizátorům festivalu, že dvakrát nevyšlo počasí a všude bylo hodně lidí, není fér, nicméně kritika některých instalací a Dopravního podniku kvůli nezvládnutí situace na místě byla.

Z většiny komentářů zaznívalo zklamání, mnozí návštěvníci si stěžovali na nefunkční aplikaci festivalu, která místo usnadnění orientace spíše uživatele mátla a některé instalace úplně vynechala. Akci chybělo kouzlo a atmosféra, kterou předešlý ročník měl, a těžko říct, zda umělecké koncepty tohoto ročníku Pražanům (a nejen jim) nesedly, nebo jestli očekávání, která vyvolal předchozí rok, byla nenaplnitelná. Na startovači.cz se povedlo vybrat přes milion korun na uskutečnění příštího ročníku, snad tedy vyšle lepší signál než ten letošní.