Red Hot Chili Peppers v Praze: Žádné velké hity pro natěšené davy

Hana-Slivova

Okolo dvaceti tisíc lidí si našlo cestu na včerejší koncert Red Hot Chili Peppers v Synot Tip Areně. Skvělé bylo počasí, projekce a počáteční nadšení publika i energie kapely. Horší už to ale bylo se setlistem, poskládaným důsledně ze všech koutů repertoáru. Těch pár hitů, které redhoti zahráli, působilo na lidi v Edenu jako živá voda. Skladeb, na jejichž live podobu by se dalo vzpomínat, mají přitom muzikanti z Kalifornie mezi baladami i dřevním funkem habaděj.

Frontman Anthony Kiedis s kšiltovkou s nápisem OFF!, jednou nohavicí zastřiženou nad kolenem a holým břichem neřekl během pražského koncertu víc, než mu diktují texty. Třiatřicetiletý Josh Klinghoffer, který zdědil po svém předchůdci Johnu Frusciantovi sadu charakteristických linek, měl nohu v sádře a musel tak sedět na židli; jako kdyby symbolicky vzkazoval, že ty největší zážitky kapela už rozdávala před lety.

Veškerou komunikaci s fanoušky tak za Red Hot Chili Peppers obstarávala dvojice padesátníků Chad Smith (bicí) a fantastický, neúnavný basák Flea, jenž v závěru nastoupil na scénu po rukách hlavou dolů. Ještě před tím ale se svými přáteli neúnavně zkoušel, co si před Pražany může dovolit.

Setlisty předchozích koncertů slibovaly hitovky nejtěžšího kalibru včetně balad Scar Tissue anebo I Could Have Lied. Z těch však kromě vlajkové lodi Under the Bridge nezazněla ani jedna (nemluvě o tom, že Kiedisovi to pod mostem intonačně pěkně ujíždělo).

Setlist: Podívejte se, co Red Hot Chili Peppers v Praze hráli

Koncert měl pak kromě zmiňované vzpomínky na období bez domova v podstatě už jen dva vrcholy – jeden předčasně hned ze začátku, kdy do prostoru nad Synot Tip Arenou ještě za světla a nadšeného (a tak trochu marného) očekávaní dalších hitů vyletěly při Otherside ruce i mobily, a pak těsně před přídavky během Californication a By the Way.

Ne že by tihle chlápci, kteří mají s drogami tolik zkušeností jako jedno celé americké předměstí dohromady, koncert odflákli; jen prostě vsadili na funky jammování mezi skladbami a fakt, že publikum se zabaví i při osmé variaci na žánrovou legendu Give It Away. Zmíněná písnička z přelomové dvacet let staré desky Blood Sugar Sex Magic sice spolu s They´re Red Hot na konci roztancovala i ochozy, jako kdyby ale přišly příliš pozdě.

Poslechněte si Red Hot Chili Peppers v YouRadiu a koukněte na 10 nejlepších písniček

Je jasné, že kapela chce naživo ohřát i nové kousky z desky I´m With You (recenze), ale rezignovat na přirozenou gradaci koncertu a jako zákusek předhazovat lačnému publiku zánovní Ethiopii není úplně dobrý nápad. Snad kdyby si vyměnila místo se novým singlem The Adventures of Rain Dance Maggie, mohlo se finišovat z plných. To samé platí o dvojhlasech Kiedis – Klinghoffer, které by snesly trochu ladění.

Stoprocentně zábavné tak zůstaly vlastně jenom jednoduché barevné projekce na zadním plátně a také kratinký set třineckých Charlie Straight, kteří před poloprázný stadion nebojácně vyskočili už v půl šesté.

Druhý předskokanský set elektrorockerů A.A.A.K. zněl pak v kontextu živých kluků z Moravy a hutných Red Hot Chili Peppers naprosto zbytečně.

Red Hot Chili Peppers
Praha, Synot Tip Arena (Eden), 27. srpna 2012
Support: Charlie Straight, A.A.A.K
.

Témata:,