Neuvěříte, co udělal režisér Tomáš Vorel se svými filmy!

Redakce

Už přes milion lidí vidělo za šest měsíců na internetu "Gympl" režiséra Tomáše Vorla, který se rozhodl jako první český producent umístit na YouTube.com zdarma svůj divácky nejúspěšnější film v nejvyšší kvalitě. Tento počin Vorla utvrdil v myšlence dát tímto způsobem postupně na internet všechny své filmy.

Jako druhý film Vorel nyní zveřejňuje na YouTube snímek Ulovit miliardáře a v nejbližších týdnech režisér svým fanouškům takto poskytne i Vejšku. V současnosti chystá Vorel do distribuce zdigitalizovanou verzi režisérské verze Kamenného mostu a točí nový film Instalatér z Tuchlovic.

Režiséra Tomáše Vorla přivedl k umísťování vlastních starších filmů na internet fakt, že se tam objevovaly a stále objevují ilegálně a v naprosto bezcenné kvalitě. Filmy dostupné divákům volně na YouTube znamenají pro Vorla rovněž nezanedbatelný příjem plynoucí z reklamy. Gympl tak mimochodem upevňuje pozici jednoho z nejsledovanějších českých filmů vůbec. Snímek při premiéře v roce 2007 vidělo v kinech přes půl miliónu diváků, šest týdnů tak vedl žebříček návštěvnosti, stal se potom i legálně nejstahovanějším filmem roku, k tomu ho zhlédly téměř dva milióny televizních diváků v rámci dvou vysílání v České televizi a stal se i nejkradenějším českým filmem internetu.

Film Ulovit miliardáře kritika odmítla a Vorel si za něj vykoledoval anticenu za nejhorší film roku 2009, ale přesto ho v kinech vidělo sto dvacet tisíc diváků a získal zvláštní uznání v kategorii Nejlepší film na festivalu v amerických Syracusách. Režisér a producent Tomáš Vorel si s kontroverzním přijetím tohoto snímku hlavu neláme: „Zdá se, že moje filmy zrají jako víno. Na začátku jsou kyselé, hořké, nechutné, možná pro někoho smradlavé. Ale lety zrají a získávají na lahodnosti, plnosti a hloubce. To byl osud Kouře, také Kamenného mostu a dnes se zdá, že i Miliardáře. Přes všechno zatracování a odsuzování existují skalní fanoušci tohoto filmu, kteří ho označují jako můj nejlepší.“ V drzé komedii o korupčním prostředí v Čechách si zahráli Tomáš Matonoha, Jiří Mádl, Ester Janečková, Milan Šteindler nebo Miroslav Etzler. Jedná se o první český snímek natočený, zpracovaný a promítaný v kvalitě 4K.

Letos také režisér Vorel za podpory FAMU a Nadace české bijáky zdigitalizoval a předělal film Kamenný most z roku 1996. Příběh je nově sestříhaný, plynulejší, srozumitelnější a doplněný vnitřním hlasem Tomáše Hanáka. Tato režisérská verze filmu bude mít obnovenou premiéru 14. ledna příštího roku v pražském kině Lucerna. Premiéra za účasti tvůrců bude přístupná také veřejnosti, poté bude film distribuován v českých klubových kinech. Režisér plánuje všechny své doposud v kinech uvedené filmy umístit na internet zdarma během jednoho roku, v tuto chvíli je to tedy snímek Ulovit miliardáře, který tak následuje v květnu uveřejněný Gympl.

10 nejlepších fantasy filmů všech dob

Nadpřirozená síla a vysněné technologie v akci aneb 10 nejlepších sci-fi filmů

Témata: