Romantická Taylor Swift, hudba do holčičího pokojíčku

Jana-Moravcova

Countrypopová zpěvačka Taylor Swift má tu výhodu, že ji nevyčarovala žádná talentová soutěž. Nikdo ji nikam netlačí, hudbu si skládá sama; přesně tak, jak se to líbí jí. I bez televizní tlačenky dokázala doposud prodat třináct milionů kusů dvou alb, za předloňské Fearless dokonce dostala Grammy. Na novince Speak Now je sice Taylor o dva roky starší a v textech si to vyříkává s bývalým partnerem nebo nešťastníkem Kanye Westem, romantických melodií se ale pořád drží jako klíště.

Letošní novinka, na které Taylor Swift (20) údajně pracovala celé dva roky, tedy v podstatě od vydání úspěšné Fearless, nabízí čtrnáct čistě autorských písní. "U každé písničky jsem myslela na jednu konkrétní osobu. Jsou složené ze slov, která jsem měla říct určitému člověku v určitou chvíli, ale neřekla jsem je," píše Swift na svém webu. Na desce se tak objevují skladby, ve kterých se zpěvačka vypořádává s nepřátelským gestem rappera Kayne Westa (Innocent), se vztahem k o dost staršímu proutníkovi Johnu Mayerovi (Dear John) nebo s nenadálou láskou z minulosti (Sparks Fly).
Desku produkoval Taylořin dvorní pomocník Nathan Chapman, jenž se výtečně postaral už o zmíněnou Fearless. Podle ohlasů, které si získal pilotní singl Mine, se šikovně věnoval i novince. Mine zatím hlásí přes milion prodaných kopií.

Nejen Mine má ale šanci stát se velkým hitem, který by mohl jít ve šlépějích megasinglu Love Story (

). Příjemného country popu se Taylor Swift nevzdala ani na třetí pokus; ostatně proč také, když se s jeho rytmem v krvi takřka narodila.
Během více než hodinové exkurze do (stále ještě) holčičí duše nabízí po hudební stránce rytmické kousky i balady, pravověrné country se ale na desce objevuje jen jednou – šestou skladbu Mean zato alespoň obohatila o dynamičtější rytmus a banjo, čímž trošku rozproudila krev po snové baladě Dear John.

Taylor velmi dobře ví, co jejímu hlasu sluší, a proto se na desce častěji kloní právě k popovým baladám. Říkáme-li balada, nemyslíme tím ale nic ukňouraně-ufňukaného. Never Grow Up, Innocent i Back to December nepostrádají lehkost a pozitivní notu, třetí jmenovaná zní tak trochu jakoby na desku proklouzla kanadské kolegyně Avril Lavigne.

Taylor Swift a Innocent

http://www.youtube.com/watch?v=guJJAqahz2M

V záplavě Taylořina sympatického popu ale najdeme i tvrdší pokusy. Haunted a Better Than Revenge doprovází blahodárná elektrická kytara, jejíž zvuk byste hledali spíš na desce Sheryl Crow. Balíček moderního poprocku pak doplňují taneční prvky v The Story Of Us. Nutno ale dodat, že v rámci kompaktního celku je tohle skladba, kterou mohla Taylor klidně vypustit. Víc než jako oživení totiž její příběh o setkání, které si nikdo ze zúčastněných nestál, působí jako úlet.

Hodinka poslechu ale uplyne jako voda. Jak by taky ne, Taylor se poslouchá hezky. Je to hudba do holčičího pokojíčku, i Speak Nowkdyž po hudební stránce samozřejmě nepřináší vůbec nic nového. Nutno ale dodat, že se o to ani nesnaží. Na umělkyni roku s největší fantazií Taylor Swift nekandiduje, muziku si skládá po svém a  inspiruje se vlastními zkušenostmi, takže při poslechu vlastně jako byste si četli její deník. A romantická duše rovná se docela dobře snesitelná romantická deska.

Taylor Swift – Speak Now
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 67:20
Seznam skladeb: Mine, Sparks Fly, Back to December, Speak Now, Dear John, Mean, The Story Of Us, Never Grow Up, Enchanted, Better than Revenge, Innocent, Haunted, Last Kiss, Long Live

Témata:,