Rozvrátím vztah. Váš (K)lamač srdcí


Může někdo promyšleně rozvrátit na první pohled dokonalý vztah? Na to odpovídá francouzská romantická komedie, v niž si jednu z hlavních rolí zahrála krasavice Vanessa Paradis. Téhle bohaté a hezké téměř-novomanželce se jednoho dne vplete do života chlápek najatý jejím otcem proto, aby obrátil její život o 180 stupňů...

Stěžejní motiv romantické komedie (K)lamač srdcí tvoří dění kolem podivného typu živnosti, který provozuje svérázná trojice: hlavní protagonista Alex (Romain Duris), (K)lamač srdcejeho sestra a její muž. Jde o agenturu, která na profesionální bázi rozvrací vztahy. Nelíbí se vám snoubenec dcery, sestry či kamarádky a můžete zaplatit tučnější obnos? Pak je tu pro vás svůdník Alex se šibalským úsměvem na tváři, který má i v těch nejnemožnějších situacích po ruce svoje šikovné spojence.
Alex brzy zjistí, že na ženy zabírá "pár známejch fíglů" a cítí se jistý v kramflecích. Jednoho dne ale dostane zakázku od bohatého muže, jehož dcera se má vdát už za 10 dnů. Stihne rozbít vztah Jacqueline (v podání Vannesy Paradise)?

Žánr romantické komedie je ošemetná věc. Během první třetiny zjistí divák všechno podstatné, pak už jen čeká, jakým způsobem dospěje ústřední dvojice k happyendu (či aspoň k orgasmu). A tento čas je třeba zaplnit peripetiemi, vtípky a charismatem hlavních hrdinů, aby se divákovi nezdála Vanessa Paradisdoba od prvního setkání k prvnímu polibku jako zbytečně nastavovaná kaše.

Nic převratného v krásných kulisách
(K)lamač srdcí tu zůstává tak nějak na půl cesty. Romain Duris je jako profesionální rozvraceč vztahů poměrně uvěřitelný, většina originálních nápadů ale tvůrci filmu vystříleli hned na začátku snímku. Zbylé scény sice vyloženě neiritují, jsou ale předvídatelné a pracují vesměs s tisíckrát omletými motivy: hromotlucký vyděrač, snobští rodiče Jaqueliina snoubence nebo dojemné scény při svitu luny. Celý film však, nutno říci, drží pohromadě; příjemně plyne a dobře se na něj díky záběrům na monacké pobřeží nebo písečné duny Sahary dívá.

(K)lamač srdcí je romantický film, který ortodoxní vyznavače žánru nejspíš nezklame. Úplně nejvíc si ji ale užijí milovníci Hříšného tance, na který se ve filmu mnohokrát odkazuje.

(K)lamač srdcí
Francie, Monako/komedie
Režie: Pascal Chaumeil
Hrají: Vanessa Paradis, Romain Duris, Julie Ferrier
Premiéra v ČR: 26. srpna 2010