Stará dobrá Sinéad O’Connor se vrací

Jiri-Vanek

O irské zpěvačce Sinéad O’Connor bylo poslední dobou slyšet spíš v bulváru v souvislosti s jejími bouřlivými vztahy. Nové album tak vydala poměrně v tichosti a očekávání rozhodně nebyla veliká. Deska příhodně nazvaná How About I Be Me (And You Be You)? však velmi příjemně překvapuje. O’Connor se na ní totiž úspěšně vrací do polohy známé z povedených nahrávek z konce osmdesátých a začátku devadesátých let.

Sinéad O’Connor ve třetím tisíciletí hudebně dost experimentovala. Věnovala se irskému folklóru (deska Sean-Nós Nua v roce 2002), dubu a reggae (Throw Your Down Arms – 2005), o dva roky později natočila i vírou silně ovlivněné album Theology (2007).

Tyto desky ale byly důkazem toho, že když se při nahrávání náramně baví interpret, posluchači pak mnohdy zívají nudou. Smutným faktem se tak stalo, že nejlepší deskou Sinéad O’Connor za posledních dvanáct let byla kompilace Collaborations shrnující její hostování v písních velkých jmen, jako jsou třeba U2, Massive Attack nebo Moby. První singl The Wolf Is Getting Married z nové desky How About I Be Me (And You Be You)? proto výrazně překvapil; najednou tu byla naše stará dobrá Sinéad.

Tradiční kytarový pop-rock v polorychlém tempu a dobře známý hlas, vemlouvavý a přesvědčivý v tichých pasážích, naléhavý v těch emotivnějších. Sinéad zapomněla na experimenty a uvědomila si, co je její trademark, spojila se s producentem Johnem Reynoldsem, který se podílel právě na jejích úspěšných albech v 80. a 90. letech, a navázala tam, kde skončila v roce 2000 s deskou Faith And Courage.

Výsledkem je pestré a přitom kompaktní album pohybující se od jemných klavírních balad (Reason With Me) k vypjatým refrénům podbarveným vyostřenými kytarami (Take Off Your Shoes, Queen of Denmark). Umírněná, občas až minimalistická (jako v úvodní písni 4th And Vine) instrumentace přitom dává vyniknout jedinečnému hlasu plešaté zpěvačky.

Sinéad měla vždycky štěstí na covery; nejinak je tomu i na aktuálním albu, již zmiňovaná píseň Queen of Denmark pochází ze sólového alba Johna Granta, lídra nepříliš známé skupiny The Czars. Její mrazivě přímý text podává podává Sinéad O’Connor tak autenticky, jak dokázala ve svých nejlepších letech jedině ona. Queen of Denmark je tak jednou z nejsilnějších písní, které za svoji kariéru nahrála.

Důležitou složkou písní O’Connor bývaly vždycky texty; v těch aktuálních ironicky v nich reflektuje nevydařené vztahy (4th And Vine, Reason With Me), jiné jsou zase prodchnuty smířením a nadějí (Old Lady, Back Where You Belong). Hranice mezi autenticitou osobní výpovědi a banalitou bývá samozřejmě velmi tenká, síla a přesvědčivost Sinéadina hlasu ji ale nedovolí překročit.

Asi nejsilnější výpovědí je závěrečná, takřka a capella odzpívaná skladba V.I.P., upřímné vyznání o životě ve slávě. Smířenější a pokornější Sinéad O’Connor model 2012 ovšem zvládne i zaprovokovat: Jak se sama vyjádřila, píseň Take Off Your Shoes obsahuje slova, která by podle ní řekl Duch Svatý církvi.

Sinéad O'Connor - How About I Be Me (And You Be You)?Sinéad O’Connor nenatočila přelomovou desku; navázala na svoje nejúspěšnější, dvacet let staré nahrávky, často je jen parafrázuje a rozvíjí. Přesto je to její nejlepší nahrávka od Universal Mother z roku 1994.

Sinéad O’Connor – How About I Be Me (And You Be You)?
Vydavatelství: One Little Indian
Celkový čas: 45:10
Skladby: 4th And Vine, Reason With Me, Old Lady, Take Off Your Shoes, Back Where You Belong, The Wolf Is Getting Married, Queen Of Denmark, Very Far From Home, I Had a Baby, V.I.P.