Staré, ale stále dobré nápady Leonarda Cohena

Jiri-Vanek

Po veleúspěšném, přes dva roky trvajícím turné přichází kanadský folkový zpěvák Leonard Cohen s novou nahrávkou Old Ideas. Oproti osm let staré desce Dear Heather se Cohen ztišil a vyrovnal. V deseti písních tak důstojně shrnuje a završuje svoji kariéru trvající více než čtyřicet let.  

Finanční problémy jako důvod comebacku bývají běžné u mnoha druhořadých interpretů a kvalita jejich desek po návratu na koncertní pódia tomu více méně odpovídá.

K nové nahrávce Leonarda Cohena však s despektem přistupoval asi málokdo, přestože důvod jeho triumfálního koncertního návratu v letech 2008 – 2010 (dvakrát v tomto období navštívil i Prahu) byl velmi prozaický. Manažerka Kelley Lynch zpronevěřila v roce 2005 mnoho miliónů dolarů z Cohenova důchodového fondu a kanadský písničkář tak zůstal skoro na mizině.

Od Cohena samozřejmě těžko očekávat zásadní změny; sám to věděl nejlépe a album nazval Old Ideas, tedy staré nápady. Nepředjímejme, zda je to  Cohenovo album poslední, každopádně stáří a blížící se smrt je cítit už ze samotných názvů písní: Going Home, Amen, Darkness. Není to překvapivé; Cohen byl vždycky básník, který písňovou formu používal k rozjímání nad velkými tématy, k hledání odpovědí na těžko formulované otázky týkající se lásky, víry, pravdy.

http://www.youtube.com/watch?v=H0t-bj0ldTA

Na Old Ideas se ale přidává i smíření s tím, že najít uspokojivé odpovědi je nejspíš nemožné. Texty tak prodchnul jemným humorem a sebeironií; některé Cohenovy komplikované metafory samozřejmě připouštějí mnohé výklady, ale těžko si představit, že by se při nahrávání některých veršů Cohen sarkasticky neusmíval. “I’ve got no future,” zpívá v Darkness; v úvodní písni Going Home se zas charakterizuje jako “líný parchant, co žije v obleku”.

http://www.youtube.com/watch?v=VPNkUZCsgOo

http://www.youtube.com/watch?v=Z0c8uTqamM0

Oproti posledním albům se Cohen ztišil, pryč jsou syntezátory a elektronické bicí z posledních studiových desek, jemná produkce a minimialistická instrumentace evokují poslední nahrávky Johnyho Cashe. Charakteristické zůstávají ženské hlasy (duo Webb Sisters, které s Cohenem absolvovalo už poslední tour) a hlavně samotný hluboký hlas Cohenův. Cohen není a nikdy nebyl kantilénový zpěvák, třeba jazzovou Anyhow v podstatě jen odšeptá, odvypráví.

Leonard Cohen - Old IdeasNejvětšími překvapeními desky jsou pak skladby Banjo a Darkness – Cohen nikdy neměl tak blízko ke klasickému blues jako v nich – a hlavně Different Sides, závěrečná a nejlepší písnička celé desky. Jestli v prvních devíti starý unavený muž medituje o smrti, v té poslední se jí okázale vysmívá, protože láska je pořád ještě důležitější.

Leonard Cohen – Old Ideas
Celkový čas: 41:21
Vydavatelství: Sony Music
Seznam skladeb: Going Home, Amen, Show Me The Place, Darkness, Anyhow, Crazy To Love You, Come Healing, Banjo, Lullaby, Different Sides