Střízlivý Doherty – geniální Doherty. Natočil obdivuhodnou desku


Nejednou se na nás ze stránek novin šklebil zdrogovaný Pete Doherty. Ale pak dal na čas vale skupině Babyshambles i omamným látkám, aby natočil obdivuhodnou sólovou desku. Ve chvíli, kdy tenhle chlapík vystřízliví ze sladkého rauše, stává se z něho tak trochu hudební génius.

Třicetiletý rebel Doherty, nyní Peter, nikoliv ležérně Pete jako doposud, se na sólovce změnil v milého a uvědomělého chlapíka s kytarou. Ke spolupráci chytře přizval producenta Stephena Streeta, který se mimo jiné podepsal pod dvě první alba britských Kaiser Chiefs. Na ženské vokály si Peter Doherty půjčil skotskou zpěvačku Dot Allison. Výčet těch, kteří se podíleli na jeho novém albu Grace/Wasteland, tímto ale nekončí. Tajemnou A Little Death Around The Eyes totiž napsal Peter společně s Carlem Barâtem, s nímž by rád oživil kapelu The Libertines.  

Očista rozervaného básníka?
Doherty se na sólovce stal především sám sebou, bez vlivu jiných přidaných (a nežádoucích) látek, než je podpora a tvůrčí dovednost dalších schopných muzikantů. Hned pilotní, jen kytarami podpořená Arcady zní tak trochu na usmířenou. Jako by mladý rozervaný básník potřeboval očistit duši od své temné minulosti. Vy mu to totiž se shovívavým úsměvem odpustíte, zatímco se budete pohupovat do rytmu. A pak Peter ještě přitvrdí. Přinese pilotní singl alba Last Of the English Roses, milostnou baladu, jakýsi okouzlující hold ženské kráse, přesně takový, jakým si omotává kolem prstu jednu slavnou ženu za druhou.

Podívejte se na vidoe k Dohertymu pilotnímu singlu o poslední z anglických růží

http://www.youtube.com/watch?v=qjIO-AJlFoU

Celou desku řídí překvapivě pevnou rukou, povětšinou ve velmi vláčném tempu. Balada střídá baladu, občas se protne s jazzujícím Petem v Sweet By And By. Hned poté se přenese do Palace of Bone, zpočátku energické písně, aby ještě v jejím průběhu zase trošku ubral a nechal posluchače ponořit se do přemýšlivých kytar. Na albu ale potkáte vedle Petera jazzmana také romantika zpívajícího procítěný duet Sheepskin Tearaway s jemným ženským vokálem v podání Dot Allison, historika z 1939 Returning i folkaře v táborákově znějící I Am The Rain.

Doherty má prostě talent. Pokud ho znovu nebude utápět v alkoholu a drogách, můžeme se těšit nejen na reinkarnaci The Libertines, možná nové album Babyshambles, ale snad i na další sólovky tohoto nezpochybnitelně nadaného a zbožňovaného chlapíka s typicky britským charismatem.

Peter Doherty: Grace/Wasteland
Stopáž
39:45, vydalo EMI
Skladby: Arcady, Last Of The English Roses, 1939 Returning, A Little Death Around the Eyes, Salome, I Am the Rain, Sweet By And By, Palace Of Bone, Sheepskin Tearaway, Broken Love Song, New Love Grows On Threes, Lady Don´t Fall Backwards

Témata:,