Tanec ve filmu. Kasovní trhák?


Na zfilmování tanečních příběhů vsadila spousta producentů. Ale v současné době by se mohlo zdát, že jsou tyto filmy na ústupu. Nenechte se mýlit, i rok 2009 přináší zajímavé počiny. Třeba spolupráci Indyho & Wiche na prvním českém tanečním snímku.

V Česku rozjíždí tvůrčí skupina V7Munikátní projekt z prostředí pouličního tancování, krátký film absolventů Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Po hudební stránce na něm spolupracují mimo jiné Indy & Wich. V současné době se dokončuje scénář, v červnu tohoto roku má proběhnout natáčení. Bude to začátek éry tanečních filmů v Čeku? Nechme se překvapit. Letos můžeme také očekávat komedii režiséra Damiena Wayanse s názvem Dance Flick, která paroduje doposavad natočené taneční filmy a následuje tím tolik populární hororovou parodii Scary movie. Premiéra filmu v USA je naplánována na 22. května.

Tanec A jak je to s historií tance ve filmu? Zřejmě největší rozmach taneční kinematografie přinesla 80. léta. V době mediálního průlomu hip hopu vznikaly filmy, které s touto kulturou úzce souvisely. Po uvedení snímků Beat street, Breaking, Wilde style nebo Body Rock získal pouliční tanec náhle značnou popularitu. Tato dílka totiž přinášela nový pohled na ulice žijících break dancem. Rozšíření hudebního stylu disko ovlivnil film Saturday night fever s tehdy třiadvacetiletým Johnem Travoltou.Díky tomuto komerčnímu trháku se písně skupiny Bee Gees vepsaly do paměti diváků stejně jako typické Travoltovy diskotékové pohyby. Filmové příběhy 80. let ovšem sledovaly i jiné styly: balet (The turning point, White nights) nebo latinskoamerické tance (Hříšný tanec).

Zisk versus kvalita
Čím víc přicházel pouliční tanec do módy, tím častěji se probojovával i do filmařského umění. Ve znamení street dance jsou současné snímky Honey, Stomp the Yard, Save the last dance, You got served nebo nedávno promítaný Let´s Dance. To, co je kromě hiphopových choreografií spojuje, jsou naneštěstí stejné dějové linie. „Je to už ohraná písnička: holka má sen, čelí překážce, do toho se zamiluje a následuje happy end. Stále stejná zápletka,“ říká tanečnice Katka z Pohybu Praha, zároveň však dodává, že přesně takové filmy jsou nejlepším odreagováním.

Objevily se již také oceněné příběhy s taneční tematikou: Flashdance získal Oskara, Zlatý globus a Grammy za nejlepší soundtrack, film ze zákulisí showbyznysu All that jazz vybojoval čtyři Oskary. Baletní drama Billy Elliot získalo tři nominace na Oskary a převzalo dokonce 49 různých cen, například za nejlepší zahraniční film od Australské filmové akademie, za nejlepší britský film od Empire Awards nebo cenu za režii od British Independent Film Award! Ať si filmoví kritici nad nově vzniklými tanečními snímky třeba ukroutí hlavy, producenty to zajímat nemusí. Důležitá totiž není ani tak kvalita, jako zisk. Například druhé pokračování kasovního trháku Let´s dance : The Streets vydělalo 60 miliónů dolarů.