Tegan a Sara prodaly Praze tygří energii

Hana-Slivova

Dvojčata Tegan & Sara jsou skvělé a zábavné muzikantky. Na prvním českém koncertě to publikum klubu Roxy, kam dívky dorazily spolu s kapelou, novou deskou Heartthrob a dobře namixovaným setlistem, ocenilo hlavně ve chvíli, kdy měly pauzu bicí Adama Christgaua.

Nikdo v napěchovaném klubu Roxy (a možná ani na ulici) včera večer nemohl přeslechnout, že kanadská dvojčata Tegan & Sara přijela na svůj první koncert v České republice s bubeníkem. Adam Christgau byl přesný, jeho um se ale zvukař rozhodl podtrhnout víc než tlustou čarou; bicí zkrátka přebily úplně všechno. Včetně nápaditých, křehkých dvojhlasů sester Quinových a barevných aranží skladeb, které dvojice pro turné namixovala jako vyvážený koktejl synthpopových novinek z alba Heartthrob a kytarovějších starších kousků.

Poslechněte si Tegan a Saru v Youradiu

Asi není třeba zdůrazňovat, jaká škoda to byla. Tegan a Sara jsou totiž nejen dobré muzikantky a zpěvačky, ale mají navíc těžko popsatelné charisma. Docela dobře ho demonstrovalo Teganino barevné triko s vyceněnou hlavou tygrokočky – je to jakýsi mix klučičího drajvu, zaujetí pro hudbu a holčičí bezbrannosti. Skoro to tak až bolelo, když jeden viděl, jak při křehké I Was a Fool nebo zvukově pestré Goodbye Goodbye holky zápasí s tím, aby se vůbec slyšely. Stačilo přitom jen trochu ubrat a vytáhnout mikrofon Saře; v momentech, kdy se to povedlo, třeba ve Where Does The Good Go, hlavní hrdinky večera ukázaly, že

klidné a přesto energické vystoupení prostě nebyla náhoda.

Fanoušci, mezi kterými se včera našlo hodně cizinců, Tegan a Saře viseli na rtech. Radostně vítali každou novou písničku, s přátelsky naladěnou Tegan vesele komunikovali, pinkali do barevných balonků a v prvních řadách mávali prskavkami. Jako by se jim ale nedařilo držet s kapelou basu celou dobu; snad právě kvůli místy úplně zabité dynamice fandění občas padal řetěz.

Ten pravý večírek se rozjel vlastně až na konci koncertu. Když dívky před posledními dvěma skladbami začaly potřetí vyprávět o tom, jak je Praha nádherná, Pražané a Pražanky krásní a kapelový sen o návštěvě Východní Evropy (následoval vodopád vtipných grimas a omluv) konečně splněný, Roxy se mžikem proměnilo v prostor, kde právě probíhá oblíbená stand-up commedy. A při Feel It In My Bones a aktuální hitovce Closer už tančil celý klub. Nebyla to přitom žádná ABBA na extázi, jak jsme psali v recenzi aktuálního Heartthrob (přečtěte si), ale poctivý indierockový koncert.

Co, indierockový, chvílemi až folkový. Jak ukázal první přídavek Call It Off: Když je okolo klid, s akustickou kytarou, hlasem a emocemi to jde Tegan a Saře nejlíp ze všeho.

Tegan & Sara
Praha, Roxy, 3. 11. 2013
Support: Soak
Setlist: Drove Me Wild, Goodbye, Goodbye, Back In Your Head, The Con, Walking With a Ghost, I Couldn´t Be Your Friend, Now I´m All Messed Up, I Was a Fool, Sentimental Tune, Where Does The Good Go, Nineteen, You Wouldn´t Like Me, Alligator, Like O, Like H, Shock To Your System, How Come You Don´t Want Me, Feel It In My Bones, Closer, Call It Off, Hop a Plane, Living Room

Témata:, ,