Tegan & Sara: Místo kytar je tu ABBA na extázi

Jiri-Vanek

Sedmé řadové album Heartthrob kanadského sesterského dua Tegan & Sara přináší velký stylový skok. Hlavní roli nemají kytary, ale syntezátory, a místo jemného indie-rocku se z desky linou veselé popové kousky vyzývající do skoku na tanečním parketu. Děvčatům patří obdiv za odvahu k takové proměně, za desku samotnou už ale míň.

Ten, kdo duo Tegan and Sara nesledoval celé čtyři roky od předchozího alba Sainthood, musí být po poslechu prvních sekund z nové nahrávky Heartthrob šokovaný: “Co je tohle za Madonnu? Kde je mé milované duo indie lesbiček, co jsou shodou okolností jednovaječná dvojčata?” Sestry Quinovy zkrátka po třicítce opustily dobyté pozice a vyhřáté místečko v indie chaloupce vyměnily za nejistou sezónu ve spotřebnějším popíčku.

Poslechněte si Tegan a Saru v YouRadiu

Takové překvapení to samozřejmě není. Jako poslední nahrávka sice vyšlo živé akustické DVD Get Along, ale to de facto supluje dosud neexistující výběr toho nejlepšího z Tegan and Sara. Samotná dvojice potvrdila, že Get Along považuje za konec předchozího období – a kam se hodlají vrtnout, to naznačovalo jejich hostování ve skladbách Morgana Page, Tiësta nebo Davida Guetty v posledních letech.

Je důležité říct, že elektronika se objevovala už na posledních dvou albech, Heatthrob je ale na automatickém bubeníkovi a syntezátorech postavené zcela. Projev nových Tegan & Sara je nejpodobnější asi rafinovanému elektropopu Švédky Robyn, často ovšem bez té rafinovanosti.

Nekomplikované aranže, líbivé dvojhlasy, jednoduché písničky. ABBA na extázi, Kamélie pro hipstery. Jednoduché písničky – v tom je právě háček. Třeba pět prvních skladeb z desky je tak roztomile jednoduchých, že si je v podstatě nejde zapamatovat, ve své jednoduchosti jsou si podobné jak vejce vejci. Trochu vzruchu Tegan and Sara -  Heartthrobpřinese snad jen How Come You Don’t Want Me, kde sestry Quinovy připomenou rovněž švédské The Knife, případně baladička Now I’m All Messed Up.

V žánru spotřebního popu (a nic proti němu) natočily Tegan & Sara slušnou desku. Na léto by byla skvělá, jenže v létě už jich bude spousta jiných – a lepších.

Tegan and Sara – Heartthrob
Celkový čas: 36:36
Vydavatelství: Warner Music
Seznam skladeb: Closer, Goodbye, Goodbye, I Was a Fool, I’m Not Your Hero, Drove Me Wild, How Come You Don’t Want Me, I Couldn’t Be Your Friend, Love They Say, Now I’m All Messed Up, Shock to Your System

Témata: