Těžko přístupná, ale skvělá Krajina rovina Jany Kirschner

Jiri-Vanek

S poslední anglicky nazpívanou deskou Shine Jana Kirschner tak, jak by si představovala, neprorazila. Na novém albu Krajina rovina proto zkouší věci jinak. Pod dohledem producenta Eddie Stevense vznikla křehká, těžko zařaditelná nahrávka. Pouhých deset skladeb v sedmdesáti minutách desky je ale možná to nejlepší, co Kirschner kdy nahrála.

Hned první skladba desky Jany Kirschner Krajina rovinaTy a já – je testem posluchače. Začátek totiž tvoří jen opakující se klavírní motiv se všelijakými ruchy a útržky dialogů zpěvačky se zvukařem. Píseň samotná se vyklene (stále za minimálního doprovodu) až po dvou minutách. Podobným způsobem pak funguje i dvojka Máj krásný máj.

Poslechněte si ukázky z desky Krajina Rovina

Minimalistickou produkci zvolil Eddie Stevens (známý spoluprácí například s populárními skupinami Moloko nebo Freak Power) na naprosté většině desky. Jen minimum nástrojů, šustění perkusí, jemné zvuky akustických nástrojů či bublání elektroniky (v některých momentech je Krajina rovina trochu podobná freak-folku třeba od CocoRosie) a mezi tím se pomaličku (nejkratší skladba desky má přes pět minut!) vynořují překrásné melodie s intimními, niternými texty o lásce. V nich Jana Kirschner volí jednoduchá Jana Kirschner - Krajina rovinaslova, často její texty znějí jako lidová poezie. Tahle inspirace je koneckonců přiznaná i v písni Máj krásný máj, kde je na začátku do pozadí namixované halekání slovenské lidovky.

Na albu jsou samozřejmě i posluchačsky či rádiově mnohem přístupnější kousky, třeba na reggae rytmu vystavěná Keby si bol môj. Většina písniček z desky ale vyžaduje pečlivý poslech, za který se ovšem Jana Kirchner bohatě odmění. Tahle zpěvačka natočila těžko přístupné album, které se však pozornému posluchači zadře pod kůži.

Jana Kirschner – Krajina rovina
Celkový čas: 70:41
Vydal: Universal Music
Skladby: Ty a ja, Máj krásný máj, Keď rozkvitnú agáty, Keby si bol môj, Unesená, O láske nepoznanej, V botách na opätku, Diera, Miluješ nemiluješ, Krajina rovina