The Prodigy proměnili Bratislavu v mraveniště


Milovníci elektronické hudby se v sobotu sešli v bratislavském Parku kultúry a oddychu, kde se to hemžilo znaky mravence - poznávacím znamením pro fanoušky britské elektro-legendy The Prodigy. Na koncert se sjeli fandové ze všech koutů, kromě slovenštiny byla slyšet i čeština a maďarština.

V roli předskokana se představil DJ Junior, který svým speciálním setem dokázal dostat tisíce lidí do varu. Jeho hraní přešlo plynule do prvního songu hlavních "hrdinů", legendárních The Prodigy kapely, která má na svědomí revoluci taneční hudby v 90. letech a která se pohybuje někde mezi ravem, hardcore technem, breakbeatem a alternativním rockem s prvky punku. V Bratislavě se včera sešla původní sestava: skladatel a producent Liam Howlett byl tradičně za klávesami, zatímco vokalista Keith Flint a MC Maxim Reality si vychutnávali svoje pověstně divoké taneční kreace. The Prodigy představili svoje čerstvé album Invaders Must Die, které vyšlo před necelými dvěma týdny a na které se čekalo celých pět let. Přestože kapela funguje už skoro dvacet let (!), jedná se teprve o její páté studiové album. Velká část večera se tak nesla v duchu absolutních novinek v čele s kusy Invaders Must Die a Omen. Nechyběly tvrdé beaty songu Run with the Wolves, na kterém spolupracoval frontman skupiny Foo Fighters a bývalý bubeník Nirvany David Grohl.Koncert uzavřela skladba Stand Up, stejně, jako na novém albu.

Podívejte se na klip k hitovce Omen

Nezapomenutelná, ovšem krátká show
Naposledy se původní sestava kapely sešla před dvanácti lety při natáčení desky The Fat of the Land. The Prodigy v té době po celém světě proslavily hlavně songy typu Smack My Bitch Up, Firestarter nebo Breathe,o nichž se hodně mluvilo hlavně v souvislosti s kontroverzními videoklipy. Kromě zmíněných klasik zazněly včera i další skladby z ostatních alb, například divoký Spitfire z alba Always Outnumbered Never Outgunned vydaného roku 2004 nebo Voodoo People a Poison z o deset let staršího alba Music for the Jilted Generation.

Sobotní show byla nezapomenutelná, ovšem poměrně dost krátká. Touhy rozdováděných lidí, kteří žadonili o druhý přídavek (i když snaha mohla být rozhodně větší), totiž The Prodigy neuspokojili a po hodině hraní nekompromisně opustili pódium. Upřímně řečeno, není se čemu divit. Dnes už čtyřicátníci jsou sice pořád stejně energičtí a nespoutaní, ovšem rozpis jejich současného turné po Evropě je vyčerpávající. Vystupují každý den v jiném městě, před Bratislavou to byl Amsterdam a Berlín, v neděli Vídeň a dnes Curych. Všechny koncerty byly dlouho dopředu beznadějně vyprodané.

The Prodigy
7. března 2009, Bratislava, Park kultúry a oddychu